Važno: Koliko dugo mogu da možemo da čuvamo jaja poslije Uskrsa, ovo nikako ne smijete da radite

Kiosk
Važno: Koliko dugo mogu da možemo da čuvamo jaja poslije Uskrsa, ovo nikako ne smijete da radite

Kada opadne praznična euforija, ona postaju suvišna i danima stoje a da ih niko maltene i ne gleda.

Kuhana jaja, ianče, imaju kraći rok trajanja od svježih jaja, jer se tokom kuvanja raspada zaštitni sloj koji čini ljusku, pa jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme koji se u njemu nalaze. Hlađenje kuhanih jaja je jedna od glavnih metoda za produžavanje njihovog trajanja.

Skladištenje
Jedna od svakako najpouzdanijih metoda čuvanja kuhanih jaja, jeste držanje u frižideru. Na niskim temperaturama, bakterije se sporije razmnožavaju i kvare hranu. Neki čak savjetuju da stavite kuhana jaja u frižider već 2 sata nakon kuhanja.

Takođe je poželjno da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili u kartonu u kom ste ih i kupili. Često otvaranje i zatvaranje vrata izaziva nagle temperaturne promene koje ne pogoduju jajima, pa bi bilo bolje da ih držite na polici, a ne u vratima.

Kao posljedica stvaranja vodonik-sulfida tokom kuhanja, može se dogoditi da vaš frižider poprimi specifičan miris nakon što stavite kuhana jaja u njega, ali to nije nikakav znak da su se jaja pokvarila. Miris obično ispari poslije nekoliko sati.

Zamrzavanje jaja nije preporučljivo.

Koliko dugo mogu da stoje kuhana jaja?
Ukoliko se pravilno čuvaju, tvrdo kuhana jaja mogu da stoje u frižideru i do nedelju dana nakon kuhanja, smatraju stručnjaci iz američkog Ministarstva zdravlja, a ako ne možete da se setite koliko jaja dugo stoje, provjerite da li se na njihovoj ljusci stvorila kredasta ili sluzava masa, koja ukazuje na to da se jaje pokvarilo.

Neprijatan miris je apsolutni znak da se jaje pokvarilo, ali njega nećete osjetiti ako jaje nije razbijeno. Zelenkasto-siva boja žumanceta je prirodna i ne ukazuje na kvarenje.

Na prvi znak kvarenja, jaja treba da bacite. Konzumiranje pokvarenih jaja može da izazove mučninu, dijareju i povraćanje.

Ne propustite