Internet bruji o novom pravilu "30-30-30": Šta zapravo to znači?

Porodica i zdravlje
Internet bruji o novom pravilu "30-30-30": Šta zapravo to znači?

No, probajte u svoj život unijeti “pravilo 30-30-30”, jednu od najnovijih internetskih opsesija. Ovaj hit wellness plan briljantan je i po svojoj jednostavnosti i po svojoj prilagodljivosti, no hoće li vas zapravo učiniti zdravijima? Evo što o tome kažu stručnjaci. 

Šta je zapravo “pravilo 30-30-30”?

Nedavno popularizirano od strane biologa Garyja Brecke, pravilo “30-30-30” uključuje unos 30 grama proteina unutar 30 minuta nakon jutarnjeg buđenja, a zatim 30 minuta vježbe niskog intenziteta. Popularno je jer ga je lako zapamtiti, ne zahtijeva nikakve druge promjene u fitnessu ili prehrani tijekom ostatka dana i, u teoriji, dovoljno je jednostavno za sve. 

Sve veći broj istraživanja sugerira da kombinacija visokoproteinske prehrane s tjelovježbom pomaže poboljšati mišićnu masu, kontrolu glukoze u krvi, smanjiti upale, poboljšati fizičku izvedbu i pokazatelje zdravlja srca kao što su trigliceridi i ukupni kolesterol, osobito među onima koji se klasificiraju kao pretili,” kaže Edwina Clark, registrirana dijetetičarka i wellness stručnjakinja, rekla je za HuffPost. 

Objasnila je da proteini posebno “donose više energije metabolizmu od masti i ugljikohidrata”, što znači da konzumiranje veće količine može pomoći “stabilizirati šećer u krvi i potaknuti osjećaj sitosti”.

“Protein je također potreban za izgradnju i održavanje mišića – važna komponenta svakog programa mršavljenja”, rekla je Clark. 

Prema mišljenju Elizabeth Huggins, registriranoj dijetetičarki i nutricionistici u Hilton Head Healthu, dodavanje proteina i uvođenje tjelesne aktivnosti vašoj jutarnjoj rutini “zvuči dobro”, ali jedini način da saznate koliko je to doista korisno bio bi da to usporedite s vašim trenutnim jutarnjim navikama. 

“To bi se moglo smatrati poboljšanjem za nekoga tko ili rutinski preskače doručak i kasnije jede nezdravu hranu ili ko započinje svoj dan konzumirajući visoko prerađenu hranu, kao što su slatka pića i žitarice”, rekla je Huggins. 

“Konzumiranje izvora proteina ujutro može potaknuti sitost i obuzdati žudnju za manje zdravom hranom.” Također bi mogao pomoći onima s inzulinskom rezistencijom i/ili dijabetesom. 

“Slijeđenje ovog pravila moglo bi pomoći smanjiti porast glukoze u krvi u usporedbi s doručkom s visokim udjelom ugljikohidrata”, rekla je Huggins. 

Vrsta proteina koju jedete je važna

Nisu svi proteini jednaki kada je u pitanju vaše zdravlje. Razmislite o tome na ovaj način: kobasica u usporedbi s dva jaja u kombinaciji s grčkim jogurtom sa smanjenim udjelom masti donijet će vam 30 grama proteina, ali potonji izbor je puno bolji za vas općenito

Dakle, čini li vas pravilo “30-30-30” zdravijima?

“Zdravlje je akumulacija mnogih sićušnih navika koje se dosljedno prakticiraju tijekom vremena”, rekla je Clark.

Hoće li vas pridržavanje pravila 30-30-30 učiniti zdravijima ili ne, uvelike ovisi o pojedinoj osobi, njezinim početnim zdravstvenim i fitness navikama te o tome koliko ih se efikasno može držati. Da ne spominjemo sve druge sitne stvari koje radimo tijekom dana, a koje utječu na naše zdravlje i dobrobit. 

“Kvaliteta onoga što jedete važna je za mršavljenje, kao i san, stres i kretanje u toku dana,” rekao je Clark. 

Najbolje je držati se vječnog savjeta: Krećite se više, jedite zdravije i dobro spavajte. Obvezno razgovarajte sa svojim doktorom prije nego započnete novu dijetu i/ili režim fitnessa, prenosi Tuzlanski.

Ne propustite