OVO JE NAJNEZDRAVIJA HRANA KOJU MOŽETE DA UNESETE U ORGANIZAM: Svi je jedu, a veoma je loša za ZD

Porodica i zdravlje
OVO JE NAJNEZDRAVIJA HRANA KOJU MOŽETE DA UNESETE U ORGANIZAM: Svi je jedu, a veoma je loša za ZD

Čuvena izreka kaže: Kako jedete, takvo vam je zdravlje. U tome ima dosta istine.

Međutim, mnogi svakodnevno  prave pogrešne izbore kada uđu u prodavnicu ili pekaru i kupuju namirnice koje bukvalno truju organizam.

Naša tradicionalna kuhinja bazira se više na prerađenoj i termički obrađenoj hrani, nego na svježim i niskokaloričnim namirnicama, a na listi najnezdravijih su neke koje redovno konzumiramo.

Najnezdravija hrana koju jedemo svakodnevno

1. Podvarak

– Omiljeno jelo velikog broja naših ljudi je puno masnoće. Uz to, podvarak se najčešće sprema uz meso pa je samim tim teško varljiv i predstavlja veliko opterećenje za želudac, objašnjava za „Ženu“ nutricionista Milka Raičević.

2. Sarma

– Tokom pripreme uništavaju se svi vitamini i minerali. Sarma jeste veoma ukusna, ali u suštini dok je jedemo, samo unosimo veliki broj kalorija i ništa više, objašnjava nutricionista.

3. Sve iz pekare

Zbog stila života, ali i nedostatka para velikom broju ljudi je pekara prvi izbor kada su u pitanju skoro svi obroci tokom dana.

– Proizvode iz pekare ne treba jesti zbog prevelike količine masnoće koju sadrže, bijelog brašna od kojeg je većina napravljena i raznih aditiva koji se dodaju u njih. A naročito ih ne treba konzumirati svakodnevno. Eventualno se povremeno mogu jesti integralna peciva – objašnjava nutricionista.

4. Masni sirevi

Stomak kaže da su masni sirevi ukusni, ali…

– Pretjerana količina masnih sireva može da izazove glavobolje, a da ljudi ni ne znaju njihov uzrok. Daleko bolje alternative su mladi i biljni sirevi, preporučuje nutricionista.

5. Sva pržena i pečena hrana

– Pripremom se uništavaju svi zdravi i hranljivi sastojci, a gomila količina nezdravih masti, ističe Milka Raičević.

U prilog njenom objašnjenu su i različite studije koje su pokazale da ova vrsta hrane povećava rizik za pojavu srčanih bolesti.

Zdrave namirnice koje treba jesti što više

1. Kupus

Nutricionista na prvo mjesto zdravih namirnica koje jedemo stavlja kupus.

– Kupus je idealno rješenje, kada se jede svjež, kao salata. Takođe, nije greška ni ako se blago termički obradi. Prepun je vitamina. Dostupan je tokom cijele godine.

Ova vrsta povrća se jede u našoj zemlji, ali kako kaže nutricionista, u nedovoljnoj količini.

Kupus je, što je takođe važno, pristupačna namirnica.

2. Skuša

– Riba jeste zdrava, ali isto tako treba imati u vidu da određene vrste, često zbog transporta ili hrane koju uzimaju prije ulova, sadrže velike količine nafte i olova. Zbog toga je skuša najzdravija jer se ona najčešće hrani planktonima (sitnim biljnim i životinjskim vrstama) i sadrži dosta omega 3 i 6 masne kiseline, napominje nutricionista.

Dodaje da je izuzetno važno da se riba konzumira uz bijeli luk, limun i peršun jer se time dodaje vitamin C i ostali hranljivi sastojci koji mogu da „ispare“ tokom pripreme jela.

3. Kiselo-mliječni proizvodi

– Oni su izvor zdravih bakterija. Svakako treba izbjegavati one sa visokim procentom masnoće,a povremeno u ishranu treba uvesti i biljna mlijeka, smatra nutricionista.

4. Voće

Dobro je poznato da je voće izuzetno zdravo, ali kada je konzumiranje ove hrane u pitanju, nameće se sljedeća preporuka.

5. Jaja, posebno bjelanca

– Bjelance je izvor proteina i može se jesti i do tri puta nedeljno. Sportisti ovu mjeru prekoračuju pa mogu i za doručak da pojedu devet bjelanaca, ali su potrebe njihovog organizma drugačije od potreba većina ljudi. Aktivnije i troše unete kalorije.

Ne propustite