TURSKI RECEPT ZA TULUMBE: Za još ukusnije kolače dodaju jedan sastojak
Spremite tulumbe po pravom, turskom receptu. Za još bolji ukus kolača dodaju jedan jeftin sastojak.
Tulumbe su, bez svake sumnje, jedan od omiljenih turskih kolača. Spremale su ih naše bake i mirisom i izgledom odmah nas vraćaju u detinjstvo. Za razliku od domaćeg recepta za tulumbe, ovaj uključuje još jedan sastojak, a to je griz. Kuvano testo natopljeno slatkim sirupom nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
Za sirup
:
1 kg šećera
1 l vode
sok od iscijeđenog 1 limuna
Za tijesto:
100 g putera
700 ml vode
sok od 1/2 limuna
1,5 kašičica soli
2 kašike šećera
700 g brašna
4 jaja
100 g griza
400 ml ulja
Turski recept za tulumbe:
U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promešajte, pa ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Ubacite limunov sok, i ostavite da se kuha još 15 minuta uz lagano miješanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup. U poluotopljen puter u dubokom tiganju dodajte vodu, limunov sok, so, šećer, pa dobro promiješajte. Dodajte brašno, pa umiješajte tijesto za tulumbe špatulom u tiganju. Još nekoliko minuta miješajte tijesto dok ne dobijete malo gušću strukturu, pa ostavite da se ohladi. U kuvano testoza tulumbe najpre dodajte 2 jaja, sjedinite, pa ubacite još 2 jaja. Kada dobro promiješate, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dodajte griz. Dobro umešajte, pa stavite kuhano tijesto u pric za kolače. Istiskujte testo i secite makazama, pa pržite u dubokom ulju dok ne porumene tulumbe. Vadite tulumbe i ubacite u ohlađen sirup na 15 minuta.