HRVAT NESTAO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Majci rekao da radi u Nemačkoj, kad su joj zakucali na vrata OSTALA U ŠOKU

Čudne priče
HRVAT NESTAO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Majci rekao da radi u Nemačkoj, kad su joj zakucali na vrata OSTALA U ŠOKU
,

Hrvat Tomislav Tkalac iz Duge Rese kod Karlovca nestao je na području Ukrajine gdje je bio pripadnik ukrajinske vojske.

Službenih informacija o njegovu ratnom putu ima vrlo malo i nisu poznate okolnosti nestanka, piše Jutarnji list.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske su službeno saopćili su da posjeduju podatke o njegovom nestanku u Ukrajini, dok smo iz neovlaštenih izvora u MUP-u saznali da se njegovo ime nalazi na listi nestalih osoba u Ukrajini.

Jutarnji list nezvanično saznaje da je Tomislav Tkalac čak od svojih najbližih, uključujući svoju majku i nekoliko bliskih prijatelja, skrivao namjeru odlaska u Ukrajinu kako bi se pridružio sukobu.

Svojima je tvrdio da je u Njemačkoj na poslu, vjerojatno iz straha da ga spriječe. Neki od njegovih prijatelja su nam to potvrdili, dodajući da čak ni njegova majka, koja je bila njegov jedini član porodice nakon očeve smrti prije nekoliko godina, nije znala istinu sve dok policija nije došla na njihova vrata.

-Otišao je sa suborcima u akciju iz koje se nisu vratili. Tada nitko nije mogao potvrditi jesu li ubijeni ili možda zarobljeni. Majci je sve to bilo šokantno jer je cijelo vrijeme mislila da joj sin radi u Njemačkoj. Ono što znam jest da su je zatražili njegovu četkicu za pranje zubi kako bi imali njegov DNK uzorak”, rekao je za Jutarnji jedan od Tomislavovih prijatelja.

Na Facebook stranici “Memorial – International Volunteers for Ukraine”, posvećenoj strancima stradalima u obrani Ukrajine, osvanula Tomislavova fotografija.

-Molimo vas, pomozite nam da mu odamo počast kako ne bi bio zaboravljen. Naš voljeni hrvatski brat Tomislav Tkalac, koji je kao dragovoljac služio u Ukrajini, poginuo je na bojištu. Čast, slava i zahvalnost našem bratu”, stoji u objavi.

Ispod fotografije mu odaju počast, po profilima bi se dalo zaključiti, ukrajinski vojnici te neki od prijatelja u Hrvatskoj.

Ipak, nema službenih informacija da je Tomislav Tkalac smrtno stradao. On se službeno vodi kao nestala osoba na području Ukrajine.

Njegovi prijatelji su za Jutarnji kazali da je bio “rođeni vojnik”, da je izgledalo kao da se cijeli život priprema za rat jer je sav bio u “oružju, uniformama, vojnoj taktici i obuci”, ali su ipak svi bili šokirani kada su saznali da se odlučio aktivno uključiti u ukrajinsko-ruski sukob.

Ne propustite