SVI ĆE PAMTITI VAŠE DVORIŠTE PO OVOM CVIJEĆU: 3 čudesne biljke koje očaravaju bojama i mirisom

Objavljeno:09.06.2023 - 19:06
A A A Times Arial

Dovoljno je samo nekoliko biljaka da vaše dvorište bude nezaboravno.

Da li ste primijetili kako neka dvorišta ostaju dugo u sjećanju čak i ako nema neke veličanstvene ograde ili kapije? Da li vas privlači prizor predivnog cvijeća pred nečijom kućom?

Ima biljaka koje plijene bojama, druge zavode prolaznike opojnim mirisom. Evo predloga za upravo one koje će uspijevati u našoj klimi i dugo vam uljepšavati dvorište.

Hortenzija

Nazivaju je "cvijećem naših baka", ali hortenzija nikad ne izlazi iz mode. Odgovaraju joj mjesta zaštićena od direktnog sunca, lijepo uspijeva u polusjenci. Treba joj plodna, humusna zemlja i i ne voli krečne sastave. Važno je da hortenziji obezbijedite mnogo vode, ali da pritom ona bude odstojala. Idealno je ako možete da koristite kišnicu.

hortenzija-odrzavanje-nega

"Orlovi nokti"

Po ovom narodnom nadimku poznata je lonicera, lijepa puzavica koja raste do visine između jednog i dva metra. Ima sitan, ali dekorativan list koji brzo oblaže ograde ili druge oslonce koje ponudite. Cvjetići su nježni, bijele, žute ili roze boje, a najljepši je opojan miris koji se ne zaboravlja.

lonicera-orlovi-nokti-min

Afrički ljiljan

Ova prelepa biljka cveta od jula do septembra. Iz bujnog lišća uzdižu se cvetne drške koje rastu i do jednog metra, dok cvasti mogu biti velike i kao dve šake. Najlepše je ako ih posadite u grupama ili u nizu, bez mešanja sa drugim cvetnicama. Ovom ljiljanu odgovara sunčani deo dvorišta, ali mu treba i plodna zemlja i redovno zalivanje.

africki-ljiljan-min

Tekst: Lepa&Srećna