TOLIKO SU UKUSNE I MEKANE DA SE PROSTO TOPE U USTIMA: Recept za čuvene BRESKVICE koji će vas zaista raspametiti

Praktična žena
TOLIKO SU UKUSNE I MEKANE DA SE PROSTO TOPE U USTIMA: Recept za čuvene BRESKVICE koji će vas zaista raspametiti
-

Ne morate čekati posebne prilike kako bi ih pripremili, ovi sitni kolačići su prosto neodoljivi.

Najmekše i najljepše breskvice, tope se u ustima. Obzirom da mogu da stoje dugo, čak ih možete pripremiti dosta ranije, zamrznuti pa vaditi po potrebi.

Zamrznite ih bez boja i šećera pa po potrebi dovršite. Toliko su dekorativne da će vam uljepšati činiju sa kolačima.

SASTOJCI

- 350 gr. mekog brašna
- 100 gr. oštrog brašna
- 10 gr. praška za pecivo
- 3 pstohvata soli (malo)
- 220 gr. maslaca ili margarina
- 120 gr. šećera u prahu
- 1 kašika arome od vanile
- 3 kašike kisele pavlake
- 2 jaja (veća)
- 50 gr. mljevenih oraha, lješnika ili badema
- 6 -7 kašika pekmeza/marmelade (kajsija, višnja,breskva,šipak,jagoda....)

Umjesto pekmeza može i krem, orašasti plodovi ne moraju ako ih ne koristite.

- 200 ml. vode (ja koristim jabukov sok)
- 1 kašika crvene boje
- 1 kašika žute boje
- kristal šećer

PRIPREMA

U vangli ili činiji prosejati brašno, meko i oštro, so, prašak za pecivo.

Posebno umutiti maslac i prah šećer, dodati aromu, jaja, pavlaku, izmiksati.

Dodati polovinu brašna, umutiti, drugu polovinu brašna, umutiti. Testo prekrijte i ostavite 30 minuta u frižideru ili 15 minuta u zamrzivaču, samo da se malo stegne.

Kuglice možete praviti tako što od testa odvojite manji dio, napravite valjak (video)isećete manje komadiće i od njih između dlanova formirate kuglice. Ili odmah kidati parčiće tijesta, super i ako svaki izmerite da kolačići budu jednaki. Gramaža bi trebala da bude od 8 gr. do 10 gr. Ako vam se lijepi za dlanove ruke istrljajte uljem.

Složite na pek papir, malo razmaknute.

326287-breskvice3-ff

Peku se na 180 stepeni oko 15 - 17 minuta. Treba da ostanu svijetle, tek donja strana kad blago porumeni vadite iz rerne.

Pustiti da se ohladi pa tankim nožićem ih izdubiti. Mrvice koje ste dobili izmrvite rukama pa ih izmiješajte sa mljevenim orasima i pekmezom. Punite svaki keksić pa jedan za drugi prilepite.

Pripremite dvije posudice. U svaku sipajte malo vode ili soka.Izmiješajte u jednoj crvenu a u drugoj žutu boju.

Kolačić umočite kratko u žutu boju pa polovinu zaronite u crvenu. Ostavite oko 5 minuta pa tek onda uvaljajte u šećer. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji/posudi.

 

Ne propustite