5 RECEPATA ZA JELA OD BLITVE: Jedina namirnica koju žene treba da jedu skoro svaki dan
Blitva je prava riznica zdravlja i preporuka je da se u ishrani koristi što češće. Sve što treba da uradite je da je spremite na neki od ovih 5 načina
Kada kažemo da je blitva blago ne preterujemo, jer samo 1 šolja (175 grama) obarene blitve sadrži:
35 kalorija
Proteini: 3,3 grama
Ugljeni hidrati: 7 grama
Vlakna: 3,7 grama
Vitamin A: 214 odsto referentnog dnevnog unosa (RDI)
Vitamin C: 53 procenata
Vitamin E: 17 odsto
Vitamin K: 716 procenata
Kalcijum: 10 odsto
Bakar: 14 procenata
Magnezijum: 38 odsto
Mangan: 29 procenata
Gvožđe: 22 odsto
Kalijum: 27 procenata
Zbog toga vam predlažemo sljedećih 5 recepata za jela od blitve:
1. Omelt sa blitvom
Potrebno: 2 veze blitve, 4 jaja, 2 kašike pavlake, 2 kašike mlijeka, malo soli i malo masti.
Priprema: Na zagrijanoj masnoći kratko propržiti sitno isječenu blitvu (koristite i peteljke) pa je preliti sa umućenim jajima, pavlakom i mlijekom. Služiti doplo uz dvopek i čaj.
2. Pirinač sa blitvom
Potrebno: 1 veza mladog luka (ili 2 glavice crnog luka); 4 veze blitve; 1 šargarepa (izrendana); malo ulja; malo soli; 1 šolja opranog pirinča (zdravija varijanta je proso, uzima se isti omjer); 400 ml vode; vegeta.
Priprema: U dublju šerpu zagrejati malo ulja pa propržiti luk i narendanu šargarepu. Kada luk postane staklenast dodati blitvu pa posoliti i ostaviti da se lagano skrčka. Zatim dodati opran pirinač i sve promiještati. Dodati vodu i pustiti da sve provri. Skloniti sa ringle. Poklopljen pirinač sa blitvom još par puta promiješati kako bi se pirinač ravnomerno skuvao.
3. Sarmice od blitve
Potrebno: 20 većih listova blitve; 300 g mljevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 mrkva; 2 šake riže, so, biber i aleva paprika; paradajz sos.
Priprema: U tiganju prodinstati luk, mrkvu i meso. Zatim dodati pirinač i začine pa sve skloniti sa ringle. Zatim kroz slanu i ključalu vodu "provucite" list po list predhodno oprane blitve (ne treba da se kuha), a zatim u listove zavijajte sarmice.
Zatim sarme poređajte u šerpu, nalijte paradajz sos pa sve lagano stavite da se krčka.
Poslužite uz kiselo mlijeko.
![]()
4. Projice od blitve
Potrebno: 200 ml jogurta; 3 veze blitve sitno iseckane: malo soli; 100 sitnog sira; 100 ml ulja; 300 g projanog brašna i 1 prašak za pecivo.
Priprema: Sve izmiješajte u jednu plastičnu činiju pa sipajte u kalupe za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20ak minuta.
Ne zaborative da se blitva i kuhan krompir idealno slažu kao prilog uz ribu. Vodite računa da što više jedete ovo divno povrće.
![]()
5. Popaj salata od blitve
Potrebno je: 2 veze blitve, 2 jaja, 2 krompira, 2 mlada luka ili 1 glavica crnog luka, so i biber, maslinovo ulje.
Priprema: Obarite jaja i ostavite ih sa strane. Obarite krompir i pred sam kraj kuhanja stavite isjeckanu i opranu blitvu. Procijedite i stavite u činiju krompir sa blitvom, pa dodajte sjeckan luk, jaja i začine. Uživajte.
(Stil)