KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠU ŠTRUDLU? Uz ovaj recept postaćete stručnjak za dizano tijesto, a uspijeva iz prve

Praktična žena
KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠU ŠTRUDLU? Uz ovaj recept postaćete stručnjak za dizano tijesto, a uspijeva iz prve
Štrudla je najčešće pripreman desert vojvođanske kuhinje, a nekada je nedjeljni ručak bez nje bio nezamisliv. Prave se od kiselog tijesta sa makom i orasima, višnjama rogačem, lješnicima, kakaom, pekmezom, voćem, slatkim i slanim sirevima.

Štrudla je najčešće pripreman desert vojvođanske kuhinje, a nekada je nedjeljni ručak bez nje bio nezamisliv. Prave se od kiselog tijesta sa makom i orasima, višnjama rogačem, lješnicima, kakaom, pekmezom, voćem, slatkim i slanim sirevima.

Da bu štrudla bila izvrsna jako je važno napraviti dobro tijesto, a mi vam donosimo najljepši recept, za študlu sa orasima. Vi možete da je napravite sa nadjevom koji najviše volite.

Sastojci:

Za tijesto:

pola kocke kvasca
300 ml toplog mlijeka
100 g šećera
600 g glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje

Fil od oraha:

200 g mljevenih oraha
100 ml vrućeg mlijeka
50 g šećera

Priprema:

U mlako mlijeko izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite 10 minuta da se zapjeni. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Podijelite tijesto na 4 loptice pa ih pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok pravite fil. Za fil pomiješajte sve sastojke. Svaku lopticu tijesta razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Premažite filom, pa tijesto zarolajte u oblik štrudle. Stavite gotove štrudle na pleh obložen pek papirom. Napravite malo razmak između jer će porasti tokom pečenja. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena prije pečenja. Peku se u zagrijanoj rerni na 180

Štrudla sa orasima je najbolji starinski desert  stepeni oko 45 minuta.

Ne propustite