NAJJEFTINIJI RECEPT ZA RIŽOTO: Zrna se neće lijepiti, a nevjerovatno je ukusan

Praktična žena
NAJJEFTINIJI RECEPT ZA RIŽOTO: Zrna se neće lijepiti, a nevjerovatno je ukusan
Za ručak ili kao prilog nekom jelu poslužite ovako pripremljen rižoto.

Za ručak ili kao prilog nekom jelu poslužite ovako pripremljen rižoto.

Riža, parmezan, puter, bujon, luk... to su osnovni sastojci za pravljenje klasičnog rižota, tradicionalnog italijanskog jela koje se može pripremiti na milion načina. Ali, postoji recept i za najjeftiniji rižoto u koji se dodaju samo jaja, a mi vam predlažemo da napravite upravo ovaj prilog, jer je nevjerovatno ukusan. Ako želite rižoto da služite kao glavno jelo, onda dodajte i proprženo povrće u njega na kraju ili ga jednostavno poslužite sa strane.

Sastojci:
60 ml maslinovog ulja 
150 g pirinča 
300 ml vode
4 jajeta 

Priprema:
Na maslinovom ulju propržite rižu minut, dva. Zatim sipajte vodu, posolite, pa poklopite i kuhajte nekih 10 minuta. Odvojite žumanca i bjelanca, pa kada riža upije svu vodu dodajte prvo umućena žumanca i promiješajte. Nakon minut dodajte i bjelanca koja ste umutili sa malo soli i opet promiješajte. Ostavite još minut, dva na šporetu. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite