ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENI MAĐARSKI GULAŠ: Mekano meso u ukusnom saftu, sipaćete tanjir više, prosto se TOPI U USTIMA

Praktična žena
ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENI MAĐARSKI GULAŠ: Mekano meso u ukusnom saftu, sipaćete tanjir više, prosto se TOPI U USTIMA
Donosimo vam ideju za ručak koji će cijela porodica obožavati! Čuveni Mađarski gulaš idealan je i kada vam dolaze gosti. Možete ga servirati uz različite priloge, najčešće je to bareni krompir ili tjestenina. U nekim krajevima ga čak serviraju i uz palentu. Intenzivan ukus gulašu daje velika količina luka, bez koje on ne bi bio to što jeste. Smatra se jednim od najboljih na našem podneblju.

Donosimo vam ideju za ručak koji će cijela porodica obožavati! Čuveni Mađarski gulaš idealan je i kada vam dolaze gosti. Možete ga servirati uz različite priloge, najčešće je to bareni krompir ili tjestenina. U nekim krajevima ga čak serviraju i uz palentu. Intenzivan ukus gulašu daje velika količina luka, bez koje on ne bi bio to što jeste. Smatra se jednim od najboljih na našem podneblju.

SASTOJCI:

Junetina 1.5 kg ( od plećke )
Luk 700 gr ( slobodno i 1kg ukoliko volite luk )
Mrkva 2 komada
Bijeli luk 3 čena
Lovorov list po želji
Paradajz pire 1 kašika
Začini : so, biber. suhi začini

PRIPREMA :

Gulaš

Meso sjeckati na kockice i potom marinirati : ulje, so, biber, suhi začini. Dobro promiješati i ostaviti u frižideru sat vremena ili duže.

Propržiti luk koji smo sjeckali na sitne kockice 5 minuta i preko dodati meso, ne miješati nego samo poklopiti i ostaviti 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove.
Nakon 10 minuta promiješati i ostaviti da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno promiješati.

Gulaš

Nakon 30 minuta dodaćemo mrkvu , bijeli luk i lovorov list . Krčkati dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje.
Nakon i tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolivanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu kašiku paradajz pirea i ostavite da krčka 45 minuta na laganoj vatri.

Nakon 45 min naš gulaš je skoro gotov. Dodajte vode po želji, da li volite da bude gušće ili rjeđe i začinite. Ostavite da krčka 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.

Gulaš

Prijatno!

 

 

Ne propustite