TV serija za djecu "Neven" (1973)

Sjećate li se
TV serija za djecu "Neven" (1973)
Replika “Pitam se, pitam se”, koju je upečatljivo izgovarala glumica Olivera Marković ostala je u sjećanju mnogih generacija koje su odrastale uz kultnu dječiju seriju “Neven”. Bila je to serija koja je budila dječiju radoznalost i duhovitost.

Replika “Pitam se, pitam se”, koju je upečatljivo izgovarala glumica Olivera Marković ostala je u sjećanju mnogih generacija koje su odrastale uz kultnu dječiju seriju “Neven”. Bila je to serija koja je budila dječiju radoznalost i duhovitost.

pitam2

„Pitam se, pitam se, šta je to tako lako da ga može podići i najmanje dijete, a preko sobe ne može prebaciti ni sam Kraljević Marko”, misli Olivera Marković u liku kuharice, u kultnoj dječijoj televizijskoj seriji „Neven”. Takođe kao 'koleginica' kuharica Dragan Zarić joj odgovara: „To je pero”. 

pitam1

Neven je igrana TV serija za djecu koja se od 1973. godine snimala u produkciji Radiotelevizije Beograd i emitovala na programu JRT-a. Sadržaj serije je bio po motivima djela znamenitog srpskog pisca za djecu Jovana Jovanovića Zmaja čiji je lik tumačio Mića Tomić. 

pitam12

Snimljeno je 26 epizoda. Prvi serijal rađen je u crno-bijeloj, drugi u kolor tehnici, a režiser je bio Timoti Džon Bajford (1941-2014). U maju 2013. je obeleženo 40 godina serije.

pitam7

U čast, sada već pokojnog, Timoti Džon Bajforda snimljen je i dokumentarni film “Pitam se! Pitam se! Ko je Džon Bajford?” u produkciji RTS i Studija B. Bajford je britanski režiser, scenarista i glumac koji je dobar dio svoga života proveo u Srbiji. Osim "Nevena", režirao je i druge serije za djecu "Poletarac" i "Nedeljni zabavnik".

pitam3

"O ideji za snimanje serije sam Bajford je jednom prilikom rekao: "U Engleskoj nikada ne bih mogao da napravim ’Neven’. Jednom u Novom Sadu slučajno sam vidio časopis ’Neven’, a slučajno se događaju najljepše stvari. Po povratku kući rekao sam supruzi: ’Od ovoga bih mogao da napravim emisiju’ i tako je i bilo." Neke od uspomena iz svog djetinjstva provedenog na farmi u Engleskoj Bajford je ovjekovječio u „Nevenu”, a među njima je i urnebesno gađanje jajima. Pošto su se jaja razbijala o glave glumaca, sklopljen je pakt da dvjesta jaja po završetku serijala bude olupano o rediteljevu glavu. Međutim, kao fina čika Jovina djeca, glumci su poslije svega od toga odustali.

pitam5

O ovoj godinama popularnoj seriji, jedan od glumaca Dejan Đurović je rekao: "Serija je veoma ozbiljno pripremana. U njoj se vidi sve što je čika Jova Zmaj pisao, a što je Bajford, uz taj engleski, montipajtonovski duh i nemjerljivi talenat uspio da iskoristi i stvori. Uživao sam gledajući odlomke iz ”Nevena” i drago mi je što su veoma umni ljudi dali potvrdu da je ovo djelo i dalje živo."

pitam9

pitam13

Ne propustite