Sve je na njegovoj strani: Da li je vrijeme da Leonardo DiCaprio konačno osvoji Oscara?

Slavne ličnosti
Sve je na njegovoj strani: Da li je vrijeme da Leonardo DiCaprio konačno osvoji Oscara?
On je nepogriješiv kao glumac, njegov rad na očuvanju planete puni stranice novina, dok u isto vrijeme stotine magazina...

On je nepogriješiv kao glumac, njegov rad na očuvanju planete puni stranice novina, dok u isto vrijeme stotine magazina objavljuje fotografije njega i najnovije djevojke.

Pa, zašto Leonardo DiCaprio još uvijek nije osvojio Oscara?

Čak i Google želi znati. Započnite kucati „why hasn't Leo...“ na tražilici i automatski će vam biti ponuđen završetak ovog već sad čuvenog pitanja.

I Reddit uključio u problem, ali se čini kako niko ne zna pravi odgovor.

Jadni Leo

Posljedni put kada je poražen, 2014. od Matthewa McConaugheya, hashtag #poorleo je korišten više od 12.000 puta na Twitteru u samo 24 sata.

40-godišnjak je proveo polovicu života pokušavajući osvojiti Oscara, a sada mnogi tvrde kako je njegovo vrijeme došlo sa ulogom u filmu Povratnik („The Revenant“), western trileru u režiji Alejandra Gonzáleza Iñárritua.

Novo djelo meksičkog reditelja, čiji je „Birdman“ dobio četiri nagrade na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju, bazira se na opstanku istraživača, koji je ostavljen da umre i napušten negdje u planinama Dakote od strane pripadnika njegove grupe. 

Pored toga što je jedan od favorita na svečanosti 28. februara 2016.,  film skoro u potpunosti nosi sam Leo te je na neki način fokusiran na njegovu briljantnost. I reditelj i glumac su prošli kroz filmsku odiseju u snježnim pejzažima Calgaryja (Kanada) i nadaju se da će njihov trud biti priznat kada budu objavljene nominacije sredinom januara.

young-dicaprio-gilbert-grape

Došlo je njegovo vrijeme

Jedna od najvećih prepreka koje sprečavaju Lea od osvajanja cijenjenog kipića mogla bi biti činjenica da svi, uključujući i članove Akademije, pretpostavljaju da će ga osvojiti jednog dana.

Godinama prije snimanja „Titanica“ (1997), mladi DiCaprio je smatran čudom sposobnim da ukrade scene od Roberta DeNira u „Životu ovog dječaka“ (1993). A proteklo je tek nekoliko mjeseci od završetka te uloge i primanja prve nominacije za Oscara, kao sporednog glumca u filmu „Šta muči Gilberta Grapea?“ (1993). Izgubio je od Tommyja Leeja Jonesa, koji je igrao u „Bjeguncu“. 

DiCapriova dva Zlatna globusa nisu se pokazali dovoljnim za utrti put ka prvom Oscaru, nakon nominacija i u „Avijatoru“ (2004), „Krvavom dijamantu“ (2007) i „Vuku s Wall Streeta“ (2014).

Međutim, njegova sreća bi se mogla promijeniti. 

Ovo su ključni faktori koji bi mogli odlučiti da li će glumac prestati biti vječni gubitnik na svečanosti naredne godine.

Nominacija je praktično zagarantovana

U principu, ova godina je bila spora za potencijalne kandidate za Oscara. Nema jasnih favorita, što bi moglo potaknuti glasače na više iznenađujućih izbora nego što su to radili u prijašnjim prilikama. Što se tiče nagrade za najboljeg glumca, u koju bi DiCaprio bio uključen u slučaju nominacije, producenti jednog od glavnih kandidata, novinarske drame „Pod lupom“, odlučili su da ne favorizuju nijednog od dva glavna glumca, Michaela Keatona i Marka Ruffala, što znači kako će se nadmetati jedan protiv drugog za nominaciju u sporednoj ulozi.

Još jedan od ovogodišnjih favorita, „Carol“, teško će predstavljati prijetnju po Lea s obzirom da se radi o lezbijskoj drami koja se odvija u 1950-im i u čijim se glavnim ulogama Cate Blanchett i Rooney Mara, koje će se takmičiti za najbolju žensku ulogu. 

Eddie Redmayne, čija je „Danska djevojka“ favorit, ponio je kući Oscara za najboljeg glumca ove godine za ulogu u „Teoriji svega“, a back-to-back pobjede su zaista rijetka pojava. Kažu i da je Michael Caine favorit sa „Mladošću“, ali se radi o evropskoj koprodukciji, što mu daje male šanse.

dicaprio-the-revenant

Dva jaka igrača: Michael Fassbender i Johnny Depp

DiCaprio bi se mogao suočiti sa dvojicom drugih glumaca, koji također nisu osvojili Oscara, a radi se o imenima visokog profila. Michael Fassbender, koji igra pokojnog šefa Applea Stevea Jobsa u biografskom filmu Dannyja Boylea, bit će bez sumnje Leov najveći protivnik.

A nakon nekoliko izgubljenih godina skrivajući se iza šminke i box-office promašajima, Johnny Depp nam je dao uvjerljiv nastup u ulozi zlobnog gangstera Jamesa Whiteya Bulgera u filmu „Crna misa“.

Svi u Hollywoodu vole povratke, a ko bi bio bolji za osvajanje prvog Oscara do kolega iz DiCapriove prve nominacije.

Novac je na njegovoj strani

Ovih dana malo ko vjeruje da su Oscari isključivo o talentu i postignućima, a da imaju malo veze sa lobiranjem iza svake nominacije. Kao i u politici, ako nema novca za investicija, male su šanse da odete kući sa Oscarom.

Ako želite pobjedu, morate imati dobru marketinšku kampanju. U prošlosti, kandidati u mnogo manjim produkcijama od onih s kojima se DiCaprio nadmeće su stizali do nagrada nakon osvajanja većih simpatija.

Ovo se dogodilo 2005. sa Jamiejem Foxxom (Ray), dvije godine kasnije sa Forestom Whitakerom (Posljednji kralj Škotske) i onda ponovno 2014. sa Matthewom McConaugheyem (Dobri dileri iz Dallasa). Sa budžetom većim od 100 miliona dolara, „Povratnik“ je mnogo ambiciozniji projekt od „Stevea Jobsa“ ili „Crne mise“.

Jedina bolja opklada bi bila „Joy“, sa Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi, međutim, to ne predstavlja prepreku u „Leovoj kampanji“.

Sve što nam ostaje sada jeste da uživamo u traileru koji bi Leonardu mogao otvoriti vrata za Oscara i pričekamo januar 2016., kada je zakazana premijera „Povratnika“. A onda i taj 28. februar...

Ne propustite