BIJELA SMRT: Čime sve možete zamijeniti so u svojoj ishrani

Zdrav život
BIJELA SMRT: Čime sve možete zamijeniti so u svojoj ishrani
Sve više je popularna selekcija koja so svrstava u "bijelu smrt", a da li ona zaista zaslužuje da je potpuno isključimo

Sve više je popularna selekcija koja so svrstava u "bijelu smrt", a da li ona zaista zaslužuje da je potpuno isključimo

Da li je to zaista potrebno?

So se trenutno nalazi u gotovo svim namirnicama a pristalice zdrave ishrane nagovaraju na odustajanje od dodavanja soli u obrok ne samo tokom dijeta, nego i na svakodnevnoj bazi. Da li je moguće zamijeniti so i kako to utiče na zdravlje ljudi?

Da li je zaista štetna?

Prvo, nije sva so štetna. So je štetna jer se dobiva hemijskom obradom morske soli – to je čisti natrijum-hlorid. Takva so smatra se vrlo agresivnom za tijelo, pa je bolje da je uopšte ne jedete. Što se tiče prirodne soli (morske ili himalajske), ona je bogata mineralima i gvožđem i nije štetna u razumnim količinama. Višak soli može se taložiti u bubrezima u obliku kamenja, zadržavati tečnost u tijelu i povećati krvni pritisak, što je izaziva razene druge probleme.

Postoje proizvodi u kojima se natrijum-hlorid nadoknađuje hloridnim solima i drugim mineralima. U takvim proizvodima začini i sušeno bilje pomiješaju sa solju pa se dobije svojevrsni dodatak. Ali, kao i kod soli, važna je količina potrošnje svakog takvog proizvoda.

Kakve sve zamjene postoje?

Hemijski prerađene soli i prirodna so. Postoje mnoge prirodne vrste soli. So, u zavisnosti od regije, kao i grožđe, ima svoj ukus i mineralizaciju. Ukus soli i dalje je vrlo zavisi od oblika kristala, pa u nekim trgovinama možete pronaći mnogo začina i gurmanskih soli – a sve je to potpuno prirodo. Jedna od najčešćih vrsta su ružičasta i crna himalajske so. Vrsta soli zavisi od minerala. Na primjer, u crnoj soli to su minerali vulkanskog porekla. U Francuskoj se nalazi čuvena so “fleur de sel”, čiji se kristali vrlo pažljivo uklanjaju rukom. Ona je takođe izvrsna alternativa klasičnoj soli.

A soja sos?

Ako želite da odustanete od korišćenja soli ili je potrebno da ih ozbiljno ograničite iz medicinskih razloga, možete je zamijeniti začinima. Na primjer, sušeni bijeli luk u količini, začin kari ili mješavina začinskog bilja. Alternativno, pogodan je i soja sos, koji sadrži minimalne količine soli. Savršeno naglašava okus jela, posebno jer je to organski proizvod. Sjajna zamjena.

Ne propustite