ČUVA MOZAK, SRCE I CRIJEVA, JAČA IMUNITET: 7 razloga zbog kojih treba redovno da uzimate kurkumu

Zdrav život
ČUVA MOZAK, SRCE I CRIJEVA, JAČA IMUNITET: 7 razloga zbog kojih treba redovno da uzimate kurkumu
Kurkuma je začin koji se vjekovima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih višestrukih zdravstvenih prednosti.

Kurkuma je začin koji se vjekovima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih višestrukih zdravstvenih prednosti.

Glavni bioaktivni sastojak sadržan u kurkumi, kurkumin, odgovoran je za njenu zlatnu boju i niz ljekovitih dejstava. Studije su pokazale da kurkuma ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, bolju funkciju mozga i podršku imunološkom sistemu.

1. Ima antiinflamatorna svojstva

Kurkumin, glavni sastojak kurkume, ima značajne antiinflamatorne osobine koje pomažu u liječenju hronične upale u tijelu. Perzistentna upala je faktor mnogih bolesti i stanja, uključujući artritis, inflamatornu bolest crijeva, astmu i autoimune poremećaje.

Pokazalo se da kurkumin smanjuje bol i otok u zglobovima u slučajevima artritisa, smanjujući proizvodnju inflamatornih hemikalija kao što su citokini i enzimi. Ovo može pomoći u poboljšanju ukupne pokretljivosti i funkcije zglobova, olakšavajući svakodnevne aktivnosti pacijentima sa artritisom.

Protivupalna dejstva kurkumina mogu pomoći u smanjenju upale crijeva i povećanju funkcije crijevne barijere kod ljudi koji boluju od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Hronična upala disajnih puteva kod astme može izazvati otežano disanje. Antiinflamatorni efekti kurkumina mogu pomoći u smanjenju upale disajnih puteva i poboljšanju funkcije pluća, potencijalno smanjujući intenzitet i učestalost napada astme.

Štaviše, antiinflamatorna svojstva kurkumina mogu biti korisna u liječenju autoimunih bolesti kao što su lupus, multipla skleroza i psorijaza. Kurkuma može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju ukupnog kvaliteta života osoba sa određenim bolestima regulacijom imunološkog sistema i smanjenjem upale.

2. Bogat je izvor antioksidanata

Kurkuma je bogat izvor antioksidanata, koji igraju važnu ulogu u neutralisanju slobodnih radikala koji oštećuju tijelo. Slobodni radikali su nestabilne hemikalije koje mogu izazvati oksidativni stres, koji može dovesti do oštećenja ćelija, starenja i razvoja bolesti kao što su rak, bolesti srca i neurološki poremećaji.

Kurkumin, glavni sastojak kurkume, je moćan antioksidans koji ne samo da direktno neutrališe slobodne radikale već i podstiče sopstvenu antioksidativnu odbranu tijela. Kurkumin štiti ćelije i tkiva od oksidativnog oštećenja uklanjajući slobodne radikale, doprinoseći opštem zdravlju i blagostanju.

Štaviše, antioksidativne sposobnosti kurkume mogu pomoći u smanjenju procesa starenja i interno i lokalno. Kurkumin može da podrži zdravo starenje na ćelijskom nivou suprotstavljajući se oksidativnom stresu, potencijalno smanjujući učestalost bolesti povezanih sa starenjem. Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u održavanju gipkosti kože, smanjenju bora i staračkih pjega, dajući koži mlađi izgled.

 kurkuma prah.jpg
3. Podržava zdravlje mozga

Pokazalo se da kurkumin, bioaktivni sastojak kurkume, ima blagotvorne koristi na funkciju mozga i opšte zdravlje mozga. Njegove neuroprotektivne karakteristike mogu dovesti do poboljšane kognicije i pamćenja, kao i do manjeg rizika od neurodegenerativnih poremećaja poput Alchajmerove bolesti.

Pokazalo se da kurkumin povećava sintezu neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF), proteina koji stimuliše razvoj, preživljavanje i diferencijaciju neurona. BDNF je neophodan za održavanje zdrave funkcije mozga, promovisanje učenja i pamćenja i promovisanje opšteg kognitivnog zdravlja. Nedostatak BDNF-a je povezan sa raznim neurološkim bolestima, uključujući depresiju i Alchajmerovu bolest. Kurkumin može pomoći u poboljšanju kognitivnih performansi povećanjem neurogeneze (razvoj novih neurona) i neuroplastičnosti (sposobnost mozga da se preuređuje i prilagođava).

Alchajmerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest definisana akumulacijom amiloid-beta plakova i neurofibrilarnih čvorova u mozgu, što uzrokuje kognitivni pad i gubitak pamćenja. Kurkumin se pokazao obećavajućim u prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti kroz različite metode, uključujući suzbijanje formiranja i agregacije amiloid-beta plaka, smanjenje upale i suzbijanje oksidativnog stresa. Ovi efekti mogu pomoći u zaštiti moždanih ćelija od povreda i zaustaviti napredovanje bolesti.

Pokazalo se i da kurkumin ima antidepresivna i antianksiozna svojstva. Smatra se da menja nivoe neurotransmitera u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, koji su važni u regulaciji raspoloženja. Kurkumin može pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti balansiranjem ovih neurotransmitera, čime se povećava opšte mentalno blagostanje.

4. Poboljšava zdravlje srca

Utvrđeno je da kurkumin, glavni sastojak kurkume, poboljšava kardiovaskularno zdravlje rešavanjem različitih faktora koji doprinose srčanim oboljenjima, vodećem uzroku smrtnosti širom svijeta.

Utvrđeno je da kurkumin pomaže u regulisanju nivoa holesterola u tijelu smanjenjem proizvodnje holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao "loš holesterol". Visok nivo LDL holesterola može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od ateroskleroze i srčanih oboljenja. Kurkumin može pomoći u održavanju boljeg lipidnog profila i smanjenju rizika od kardiovaskularnih događaja snižavanjem LDL holesterola i povećanjem HDL holesterola, popularno poznatog kao "dobar holesterol".

Krvni ugrušci su štetni jer mogu ometati protok krvi, potencijalno dovesti do srčanog udara i moždanog udara. Dokazano je da kurkumin ima antikoagulantne i antiagregacijske karakteristike, što može pomoći u prevenciji krvnih ugrušaka. Smanjuje rizik od problema povezanih sa zgrušavanjem krvi inhibicijom aktivnosti specifičnih enzima i proteina uključenih u proces koagulacije.

Endotel je tanak sloj ćelija koji oblaže unutrašnjost krvnih arterija i igra važnu ulogu u vaskularnom zdravlju. Loša funkcija endotela može dovesti do ateroskleroze i povećati rizik od srčanih oboljenja. Pokazalo se da kurkumin poboljšava funkciju endotela podstičući stvaranje azotnog oksida, hemikalije koja pomaže u opuštanju krvnih sudova, regulaciji krvnog pritiska i prevenciji zgrušavanja krvi. Bolji protok krvi i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti mogu biti rezultat poboljšane funkcije endotela.

Kao što je ranije utvrđeno, kurkumin ima moćne antiinflamatorne i antioksidativne sposobnosti. Hronična upala i oksidativni stres igraju važnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Kurkumin može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje upalu i neutrališe štetne slobodne radikale.

5. Poboljšava varenje

Pokazalo se da kurkumin pomaže probavnom sistemu na različite načine. Dodavanje kurkume vašoj redovnoj ishrani može pomoći u ublažavanju probavnih poremećaja i unapređenju opšteg zdravlja crijeva.

Barijera crijeva selektivno apsorbuje hranljive materije dok spriječava ulazak opasnih hemikalija u krvotok. Utvrđeno je da kurkumin pomaže u održavanju i poboljšanju integriteta barijere crijeva smanjenjem upale i povećanjem regeneracije crijevnih ćelija. Jaka barijera crijeva je neophodna za normalno varenje, kao i za izbegavanje poremećaja, kao što su sindrom propuštanja crijeva i alergije na hranu.

Kurkuma se dugo koristi i za liječenje nadimanja i gasova. Antiinflamatorni efekti kurkumina mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu, što može izazivati nadimanje i nelagodnost. Kurkuma također može da podstakne stvaranje žuči u jetri, što može pomoći u varenju masti i spriječiti nakupljanje gasova u želucu i crijevima.

Mikrobiom crijeva, koji se sastoji od milijardi mikroorganizama koji žive u crijevima, neophodan je za varenje, imunitet i opšte zdravlje. Neravnoteža u mikrobiomu crijeva, sa manje korisnih bakterija, povezana je sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaje varenja, gojaznost i pad imunog sistema. Kurkumin sadrži prebiotičke karakteristike koje podstiču rast dobrih crijevnih bakterija i doprinose zdravijem mikrobiomu crijeva.

Antiinflamatorna i antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u ublažavanju raznih gastrointestinalnih oboljenja, uključujući probavne smetnje, žgaravicu i ulcerozni kolitis.

 kurkuma pasta.jpg
6. Poboljšava mentalno zdravlje

Utvrđeno je da kurkumin promoviše mentalno zdravlje ispoljavanjem antidepresivnih i antianksioznih svojstava. Njegov efekat na funkciju mozga i nivoe neurotransmitera može pomoći u poboljšanju raspoloženja i opšteg mentalnog blagostanja.

Neurotransmiteri kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin igraju važnu ulogu u regulaciji raspoloženja i emocija. Neravnoteža ovih neurotransmitera može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem kao što su depresija i anksioznost. Pokazalo se da kurkumin utiče na nivoe neurotransmitera u mozgu, potencijalno ublažavajući simptome depresije i anksioznosti.

Kao što je ranije rečeno, dokazano je da kurkumin povećava nivoe BDNF, proteina koji podržava opstanak, razvoj i diferencijaciju neurona. Problemi depresije i anksioznosti povezani su sa niskim nivoom BDNF-a. Kurkumin može pomoći u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i lečenju simptoma depresije povećanjem proizvodnje BDNF.

Hronična upala i oksidativni stres su povezani sa razvojem poremećaja mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost. Značajne antiinflamatorne i antioksidativne osobine kurkumina mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa u mozgu, jačanju mentalnog zdravlja i opšteg blagostanja.

Neuroprotektivne osobine kurkumina mogu pomoći u zaštiti moždanih ćelija od povreda, a istovremeno promovišu opšte zdravlje mozga. Zdrav mozak je otporniji na stres i bolje pripremljen da se nosi sa problemima mentalnog zdravlja.

7. Jača imuni sistem

Kurkumin dokazano ima imunomodulatorne karakteristike, koje mogu pomoći u podršci i poboljšanju imunološkog sistema. Snažan imuni sistem je neophodan za odbranu tijela od infekcija, bolesti i drugih opasnih uljeza.

Otkriveno je da kurkumin reguliše aktivnost brojnih imunih ćelija, uključujući T ćelije, B ćelije i prirodne ćelije ubice. Kurkumin može pomoći u poboljšanju imunoloških odbrambenih mehanizama tijela utičući na funkciju i reakciju ovih imunih ćelija, čineći ga sposobnijim za borbu protiv bolesti i očuvanje opšteg zdravlja.

Kurkumin, kao što je ranije rečeno, ima značajne antiinflamatorne osobine koje mogu pomoći u liječenju hronične upale u tijelu. Perzistentna upala je povezana sa oslabljenim imunološkim sistemom i povećanim rizikom od razvoja raznih bolesti. Kurkumin može pomoći u poboljšanju imunološke funkcije i promovisanju boljeg imunološkog odgovora smanjenjem upale.

Također se pokazalo da kurkumin ima antibakterijsku aktivnost protiv raznih bakterija, virusa i gljivica. Njegova sposobnost da suzbije rast i proliferaciju ovih opasnih klica može pomoći u prevenciji infekcija i opštem zdravlju imunog sistema.

Snažni antioksidativni kvaliteti kurkumina mogu pomoći u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i minimizirajući oštećenje ćelija. Kurkumin može održati zdrav imuni sistem i poboljšati opšte blagostanje suprotstavljanjem oksidativnom stresu.

Važno je zapamtiti da kurkumu treba koristiti u umjerenim količinama kao deo dobro izbalansirane ishrane. Prije nego što uključite suplemente kurkume u svoju ishranu, konsultujte se sa ljekarom, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili koristite lijekove.

 

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite