Priča o najmoćnijim narko dilerima: Kako su dva čovjeka izložila svijet najvećem teroru

Čudne priče
Priča o najmoćnijim narko dilerima: Kako su dva čovjeka izložila svijet najvećem teroru
1970-ih godina pojavila su se dva najmoćnija narko dilera na svijetu.

Pablo Escobar

Rođen u skromnoj farmerskoj porodici blizu Medellina, grada u sjevernoj Kolumbiji, Pablo Escobar je svoju karijeru započeo počinivši nekoliko sitnih zločina. Nakon toga je nastavio s krijumčarenjem, te je počeo i s isporukama marihuane. 

Do kasnih 70-ih, skupa s nekoliko saradnika počeo je krijumčariti kokain izvan Kolumbije. Kokain vrijedan stotinama miliona dolara je izvožen na američko tržište do ranih 80-ih. 

S obzirom da je teško izmjeriti Pablovo bogatstvo, vjeruje se da je tokom 80-ih zarađivao 420 miliona dolara sedmično što znači 22 milijarde dolara godišnje. Do kraja te decenije on je snadbijevao 80 % zaliha kokaina na svijetu, te je svaki dan krijumčario 15 tona u Ameriku. 

Trošio je mnogo novca na sebe i na svoju porodicu – gradio je stanove, fudbalske terene, i dijelio novac siromašnima. Humanitarne akcije su ga učinile popularnim i dale mu imidž čovjeka iz naroda. 

Escobarovo nezakonito carstvo je privuklo pažnju kolumbijske vlade koja je pokušala da ga spriječi u njegovim akcijama. Sukobi između vlade i krijumčara doveli su do dugogodišnjeg nasilja u Kolumbiji. 

Kolumbijska vlada je uz pomoć Amerike unajmila posebnu silu kako bi spriječila Pabla u budućim akcijama. Do sredine 1991., kampanja koju je Vlada sprovela prisilila je Escobara da prizna kriminal, nakon čega je postigao dogovor koji mu je dozovolio da ode u zatvor dizajniran po svojoj želji u brdima blizu Madellina. 

Do sredine 1992., dokaz da je Escobar rukovodio akcijama iz zatvora naveo je vladu da pokuša ga uhapsiti, nakon čega je Escobar pobjegao iz zatvora u kojem je bio. 

Tokom tog perioda, on i njegova porodica su putovali od mjesta do mjesta, nikad se ne zadržavajući na istom duže od dva dana. U jednom trenutku, Escobar je morao iskeširati dva miliona dolara kako bi svoju porodicu spasio teških vremena. 

Nakon nekog vremena razdvojio se od porodice skrivajući se sam. U decembru 1993. godine, ponestalo mu je sreće. Kolumbijske snage u saradnji s Los Pepes, osvetničkom grupom okupile su se u Escobarovom domu Madellin gdje je on boravio. 

Nakon što su nasilno ušli u kuću, Escobar je uspio pobjeći na krov. Kao i mnogi detalji njegovog života, ostaje nepoznato ko je ubio najmoćnijeg dilera svijeta. 

 

Ne propustite