AKO VAS MUČI KAŠALJ, OVA BILJKA JE PRAVI SPAS: Liječi sve, a evo kako da je pripremite

Zdrav život
AKO VAS MUČI KAŠALJ, OVA BILJKA JE PRAVI SPAS: Liječi sve, a evo kako da je pripremite
.

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin ali i kao lijek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protuupalnog djelovanja.

Lovorov list je na našem području poznat kao izuzetan kulinarski začin, koji obroke obogaćuje svojom prepoznatljivom aromom i ugodnim okusom. Da je lovor puno više od toga i da donosi mnoge druge koristi uvjerit ćemo vas u ovom tekstu, u kojem ćemo vam između ostalog dati i recept za sirup od lovora, kao i za čaj od lovorovog lista protiv kašlja.

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin ali i kao lijek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protuupalnog djelovanja.
Bogat je vitaminima iz B grupe (riboflavin, piridoksin, niacin i pantonenska kiselina) koji pridonose boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sistema, utječu pozitivno na metabolizam, hormonski status i lovor sadrži i brojne minerale: kalij, bakar, mangan, kalcij, selen, željezo, magnezij i cink.

Čaj od lovora se upotrebljava u liječenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod kardiovaskularnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Djeluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretjera sa količinom može izazvati halucinacije. Također, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlijezda, olakšat ćete tegobe.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema sa dišnim putevima, ono smanjuje neugodni učestali kašalj, potiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.

U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru kada su već potpuno razvijeni, nikako mladi. U kozmetici se odličnim pokazao lovorov list protiv peruti i općenito za njegu kože glave i sastavni je dio mnogih krema i losiona za njegu masne kože i kose u vidu šampona.

Lovorov list protiv kašlja

Evo i nekoliko zanimljivih recepata protiv jakog i upornog kašlja:

Tri lovorova lista sitno isjeckajte, prelijte s 2,5 decilitra vode i kuhajte desetak minuta. Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, kada ga trebate procijediti. U procijeđen čaj dodajte žlicu soka od limuna i dvije žlice domaćeg meda, piše “Novi”.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl. Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripe, a najdjelotvorniji je kod bronhitisa i problema s dišnim organima.

Jedan stari narodni recept se također preporučuje kod ovih tegoba a on glasi ovako:

Staviti u posudu pola litre vode i 150 grama šećera, pustiti da provri i dodati deset listova od lovora i kuhati narednih 30 minuta.

Nakon toga trebate izvaditi iz posude lovorov list, a smjesu prespite u odgovarajuću šalicu ili teglicu. Koristite je slobodno po potrebi!

Evo ga i još jedan sirup za kašalj od lovora, kod kojeg će vas iznenaditi njegov ugodan i blag ukus, što često nije slučaj sa drugim receptima za ovu namjenu.

Može se popiti odjednom i to sa slašću, glavne zasluge ima lovorov list koji je u istom trenutku slatkast i gorak, dok je limun kiselkast…

Evo i sastojaka: 6 listova od lovora; 2,5 decilitra vode; 6 žlica smeđeg šećera; 1 limun srednje veličine.

U odgovarajućoj posudi zakuhajte vodu pa kad baci ključ ubacite lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte od 6 do 10 minuta. Izvadite jedan po jedan lovorov list, a tekućinu ulijte u drugu posudu. U nju dodajte smeđi šećer i iscijedite limun. Sirup od lovora sada izmiješajte i sačekajte da se šećer dobro rastopi.

2-3 žličice dnevno su sasvim odgovarajuća doza, koja će biti sasvim dovoljna da ublažite tegobe.

Lovorov sirup čuvajte u frižideru i takvog ga možete upotrebljavati najduže 3 dana, kada je poželjno da napravite novu turu. U slučaju jake prehlade uzmite dodatno još po koju krišku od limuna i slobodno prožvačite u ustima. Ova kombinacija će ublažiti i neugodan suhi kašalj.

Lovorov list za izbacivanje viška soli iz organizma

Da je lovorov list višenamjenski i vrlo koristan za liječenje cijelog spektra zdravstvenih tegoba uvjerit ćemo vas u narednih par receptura:

U večernjim satima uzeti žlicu lista od lovora (sitno isitnjenog), preliti s 3 dl vode i kuhati u odgovarajućoj emajliranoj posudi, najviše do 5 minuta. Sve uliti u termos bocu i pustiti da tako prenoći.

Ujutro tekućinu procijediti iz termos boce u drugu posudu i rasporediti napitak po danu.

Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti cijelu količinu odjednom. Nakon sedam dana, ponovite ovaj tretman.

Ako vam se javi često mokrenje, nemojte se zabrinuti jer tako i treba biti. To je dobar znak da vam je lovorov list počeo rastvarati soli, što zna malo da iziritirati mjehur. Pravi rezultati ovakvog liječenja, bit će vidljivi tek kroz deset i više dana, kada ćete se osjećati mnogo lakše, a bolovi u zglobovima će potpuno nestati.

Lovorov list za čukljeve

5 velikih lovorovih listova, što sitnije sameljite i prelijte s 96% alkoholom (100 ml). Ostavite 7 dana da odstoji, nakon čega treba procijediti.

Smjesom mažite čukljeve, ali tek nakon što ste noge dobro naparili u 3 litre tople vode sa žlicom sode bikarbone). Obrišite noge, namažite sa smjesom, obucite kraće pamučne čarape i lezite.

stil.kurir

Ne propustite