NAMIRNICE KOJE SVI JEDEMO, A ŠTETE ZDRAVLJU: Ljekari upozoravaju na hranu koja negativno utiče na bubrege!

Zdrav život
NAMIRNICE KOJE SVI JEDEMO, A ŠTETE ZDRAVLJU: Ljekari upozoravaju na hranu koja negativno utiče na bubrege!
Brojni faktori utiču na zdravlje bubrega, kao što su fizička aktivnost, unos dovoljne količine tečnosti, redovno kontrolisanje šećera i pritiska, a prije svega zdrava ishrana.

Brojni faktori utiču na zdravlje bubrega, kao što su fizička aktivnost, unos dovoljne količine tečnosti, redovno kontrolisanje šećera i pritiska, a prije svega zdrava ishrana. Bubrezi "ne vole" namirnice koje su bogate purinima jer stvaraju prevelike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne uspjevaju da neutrališu, što dovodi do stvaranja bubrežnog kamenca.

Namirnice koje treba izbjegavati su:

crveno meso
mast i zasićene masnoće
iznutrice
mesne prerađevine
šećer
sardine u ulju
slane grickalice
Također, treba izbjegavati alkohol jer dovodi do dehidracije, ali i biti oprezan za dugotrajnim nekontrolisanim uzimanjem tableta za bolove.

Kako bi sačuvali zdravlje bubrega važno je unosite dovoljnu količinu vode jer pomaže bubrezima da lakše oslobode organizam od toksina, preporučuje se najmanje 8 čaša vode dnevno. 

Za očuvanje zdravlja bubrega unosite:

crvenu papriku
karfiol
kupus
bijeli luk
crveni luk
maslinovo ulje
jabuke
Simptomi bolesti bubrega se često zanemaruju i ne daje im se prevelika važnost, ali upravo oni mogu spriječiti ozbiljnije posljedice. Na ove alarme koje vam šalje organizam obratite pažnju:

Promjene u funkciji urinarnog trakta
Oticanje
Umor
Svrab kože
Neprijatan ukus u ustima
Mučnina
 Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite