NEPRIJATNO

NA RAZGOVORU ZA POSAO 1 PITANJE SE SVE ČEŠĆE POSTAVLJA: Ljudi smatraju da je NEPRISTOJNO, a ni ZAKON ga ne ODOBRAVA!

Objavljeno:30.01.2023 - 20:24
A A A Times Arial

Pitanja koja postavljaju na razgovoru za posao najčešće se odnose samo na sposobnosti kandidata. Međutim, određeni slučajevi govore nam drugačije.

Poslodavci znaju da pitanju i ono što nije u vezi sa vještinama kandidata, već se radi o vrlo delikatnim, intimnim pitanjima. Takva pitanja postaju sve češće predmet debate.

Ne, ovaj put ne pričamo o godinama, vještinama na osnovu pola ili planovima za budućnost u pogledu osnivanja/proširenja porodice, već o - stambenom pitanju.

1052437-profimedia0280806112-ff

Pitanja Sa kim živite? ili Da li iznajmljujete stan? - dobar dio kandidata za posao smatra nepristojnim, intimnim, irelevantnim za sam intervju, iako poslodavac nerijetko na osnovu toga "vaga" koliku plata da vam ponudi.

Ima čak i onih direktnih, koji vam to i kažu: u prevodu, između dva kandidata od kojih jedan plaća stan nekoliko stotina eura ili živi sam, i drugog koji ne plaća stan ili se "oslanja" i na druge članove porodice - pravi se razlika u pogledu zarade.

Dakle, pretpostavka je da će kandidatu koji iznajmljuje stan - ili biti ponuđena viša zarada, koja bi mu bila "atraktivnija", ili će on biti "eliminisan", jer zahtjeva više novca od gazde.

762407-profimedia0258204617-ff

Dešavalo se i da kandidate pitaju, ne samo da li su u braku, već i koliko dugo, te da li imaju svoj automobil i tome slično.

Treba istaći da i sa aspekta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - ova pitanja nisu dozvoljena, jer se smatraju "nepodesnim, odnosno nepotrebnim za ostvarivanje svrhe obrade podataka".

Tim pitanjima se svakako bave povjerenici, koji često moraju da "intervenišu" i da primoravaju poslodavce da promjene pitanja. Drugim riječima, ova tema je i dalje "lov u mutnom", a trebalo bi da bude jasno definisana, tako da poslodavci smiju da iziskuju samo one odgovore koji se odnose na određenu svrhu.

Zakon kaže da onaj ko intervjuiše mora da ima pismenu saglasnost kandidata za svako pitanje, ali se u praksi često ispostavi drugačije.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom pitanju? Da li ste imali slična iskustva?