CARSKA JE HRANA, ALI NIKADA NE SMIJETE DA JE PODGRIJAVATE: Dr Voja o jelima koja su na svačijoj trpezi - jedno NAJOPASNIJE!

Zdrav život
CARSKA JE HRANA, ALI NIKADA NE SMIJETE DA JE PODGRIJAVATE: Dr Voja o jelima koja su na svačijoj trpezi - jedno NAJOPASNIJE!
Da li znate koje namirnice ne bi trebalo da podgrijvate i koja je najopasnija nakon toga?

Da li znate koje namirnice ne bi trebalo da podgrijvate i koja je najopasnija nakon toga?

Da li podgrijavate pilav, sarmu ili pire krompir? Ova jela se nalaze na svakoj drugoj trpezi i nije tajna da ih većina ljudi sprema za dva ili tri dana. Ipak, neke namirnice nikako ne treba podgrijavati, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. On je "Jutru" na Prvoj objasnio da zbog opasnosti da riža na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ne bi trebalo da se podgrijava jer mikroorganizam može da se razmnoži, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

"To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se servira mlaka zato što se bolje vari od hladne. Treba da bude topla, ali ne od podgrijavanja, nego nakon pripreme. Sarma, recimo, može da se podgrijava jer ima malo pirinča. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije. Rizik je vrlo veliki, ali riža je mnogo korisna. U njoj su lako svarljivi proteini", rekao je dr Perišić i dodao:

"U Japanu nema hipertenzije, nema mnogo dijabetesa, nema mnogo šizofrenija zbog riže. Imaju mnogo krvarenja u mozgu, to je nacionalna bolest. Riža ima samo dva odsto proteina, strukture krvnih sudova su veoma slabe, a krvni sudovi i mozak su u pihtijastoj masi i svaki veliki pritisak u krvnim sudovima nema potporu moždanog tkiva i puca. Pirinač i pirinčana voda su carska stvar za probavne smetnje", objasnio je gastronterolog.

Na pitanje da li je tačna pretpostavka mnogih da je integralna riža zdravija, dr Perišić je odgovorio da jeste. "Integralna riža se teže vari, ima ljusku, zdravija je, ali mogućnost kontaminacije je veća", objasnio je.

Namirnice koje nikada ne treba podgrijavati su krompir, pečurke, piletina, spanać i jaja.

"Krompir je najopasniji, ni slučajno ne podgrijavajte pire krompir. Ako se desi da promijeni boju, to nemojte da jedete. To nije ni malo naivno", upozorio je dr Perišić. Podgrijavanjem krompira se razvija mogućnost za pojavu bakterije Clostridium botulinum, pogotovo ako je prekriven aluminijumskom folijom. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

(MONDO)

Ne propustite