PRIJE 10 GODINA DOBIO DIJAGNOZU, U 90% SLUČAJEVA SE POSTAVI PREKASNO: Ovo su SIMPTOMI RAKA sa kojim se borio Deki Pantelić!

Objavljeno:28.01.2023 - 13:45
A A A Times Arial

Prošlo je deset godina otkako je Dejanu Panteliću dijagnostikovan karcinom krajnika - bolest za koju je teško postaviti pravu dijagnozu u ranom stadijumu.

Dejan Pantelić se oprostio od gledalaca i poručio da se povlači sa malih ekrana. Nekoliko sezona bio je domaćin emisije "150 minuta" na Prvoj, a sada je obavijestio javnost da više neće raditi kao voditelj. On je početkom prošle godine imao operaciju slijepog creva i tada je saopštio da će nakon duge borbe sa teškom bolešću nastaviti svoj rad iza kamera.

Prošlo je deset godina otkako je Dejan Pantelić saznao da ima karcinom krajnika. Uslijedile su godine liječenja, voditelj je često pričao o tome, izvinjavao se na promuklom glasu u emisijama, a to je upravo jedan od simptoma opake bolesti. Ljekari ističu da je jako teško dati pravu dijagnozu u ranom stadijumu bolesti. U većini slučajeva se otkrije kada se proširi na okolna tkiva ili na jezik i limfne čvorove.

Jedan od najčešćih znakova raka krajnika je otežano gutanje, a često se manifestuje osjećajem zagavljene hrane u grlu. Također, mogu se pojaviti uvećanje jednog krajnika, krv u pljuvačci, bol u ustima, rana ili alfa u ustima koje ne zarastaju, osjećaj grebanja u grlu, poteškoće sa govorom, intenzivan bol u ušima, intolerancija na konzumaciju citrusa...

Pušenje i konzumiranje alkohola predstavljaju dva najveća faktora rizika za nastanak ove bolesti, mada još uvijek nije poznato šta tačno uzrokuje rak krajnika. Dejan Pantelić je u medijima isticao da nije osjećao bolove, pušio, niti konzumirao alkohol, ali da nije ni zanemario osjećaj da nešto nije u redu.

"Nisam imao neke bolove, prosto sam osjećao da nešto nije u redu. Imao sam problem ispod krajnika, a namjerno neću da ga imenujem. On je krenuo da se širi i da mi gura jednu žlijezdu. Lutao sam po ljekarima. Ništa me nije boljelo. Rak u startu ne boli, ali vjerovatno kasnije boli. Krvna slika mi je bila fantastična, nisam bio pušač, nikad nisam pio. Na prvi pogled krajnik je bio zdrav. Tek kada su uradili radikalnu operaciju, vidjelo se da se on učaurio ispod krajnika", ispričao je Deki jednom prilikom.

(MONDO)