Bez kapi ulja, sočne i MEKANE KAO PAMUK: Brze KROFNE IZ RERNE savršene kad ne znate šta da jedete

Praktična žena
Bez kapi ulja, sočne i MEKANE KAO PAMUK: Brze KROFNE IZ RERNE savršene kad ne znate šta da jedete
-

Kako se prave najukusnije domaće krofne? Ako probate ovaj recept, dobićete nemasno pecivo čiji se ukus pamti

Poznato je da su krofne pecivo kojem malo ko može da odoli, ali jeste li znali da one spadaju i u jedno od najstarijih slatkih tijesta.

Prvi put se recept za pržene punjene kolače od tijesta javlja u holandskom kuvaru Küchenmeisterei iz 1485. godine, a on se potom proširio po cijelom svijetu.

Evropljani su relativno brzo otkrili krofne, pa su one još u 18. veku bile manje-više široko rasprostranjene. Obično se pod pripremom krofni podrazumeva prženje u ulju, ali one i te kako mogu da se naprave u rerni. Tako će biti manje masne, možda će vam trebati i manje vremena, a biće jednako mekane i sočne!

Sastojci:

(za dva pleha)

1 kesica suhog kvasca
700-900 grama brašna
4 jajeta
300 mililitara jogurta
200 mililitara vode
150 grama šećera
100 grama šećera za posipanje
cimet po ukusu
150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)

Priprema

U mlakoj vodi razmutite kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Poslije pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.

Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite tijesto na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.

Vadite čašom krofne i redajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Po želji napravite rupu u sredini. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.

Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.

Ne propustite