OVOM VODOM ZALIVAJTE CVIJEĆE: Preporodiće vaše BILJKE i zaštiti od uvenuća

Objavljeno:26.01.2023 - 15:48
A A A Times Arial

Ova metoda spriječava da cvijeće uvene ali i poboljšava sam rast biljke

Zalijte tlo vodom koja sadrži skrob - Pošto je nedostatak hranljivih materija posebno akutan zimi zbog nedostatka Sunca, biljke pokušavaju da povećaju rezerve skroba u plodovima i sjemenu. Skrob je idealan za skladištenje glukoze, sa njenom nestašicom počinje proces hidrolize - ponovnog razlaganja skroba na molekule. Umjesto da sljedeći put kupujete specijalno đubrivo, ne prosipajte vodu u kojoj se kuhao krompir ili tjestenina. Pustite da se ova tečnost ohladi i zalijte svoje zelene ljubimice.

Stavite sunđer na dno saksije - Uprkos činjenici da je skoro svim biljkama potrebno stalno zalivanje, neke sorte su i dalje poznate po tome što mogu da izdrže duže od drugih bez vode. Jedna od najvećih grešaka početnika baštovana jeste pretjerano ili rijetko zalivanje. Kada se zaliju više nego što je potrebno, određenim sortama biljaka truli korijen. Sa druge strane, ako im nedostaje voda, biljke se suše i propadaju. Prije nego što posadite biljke u saksiju, stavite mali sunđer na dno i prekrijte ga zemljom odozgo. Sunđer će apsorbovati višak vode, a u kritičnim situacijama korijen se može hraniti uskladištenom vlagom.

Dodajte malo pšenice u zemlju - Žitarice nisu samo odličan izvor hranljivih materija za ljude. Stavite malo zrna pšenice u saksiju i pospite zemljom odozgo. Takav biljni dodatak biće dovoljan za mjesečnu prihranu mnogih biljaka.

 

 

izvor:najzena.rs