PETKOM RIBA: Orada je jedan vrlo pametan i ukusan izbor za današnji ručak

Praktična žena
PETKOM RIBA: Orada je jedan vrlo pametan i ukusan izbor za današnji ručak
ORADA (Sparus aurata) je bijela morska riba s mnogim imenima i samo u Hrvatskoj je poznata pod više od trideset različitih naziva. Komarča, lovrata, ovrata, podlanica, dinigla, zlatulja, zlatva, sekulica, bez obzira na to kako se zove, jedna je od najprodavanijih riba u Hrvatskoj, a uz brancina i najčešće uzgajana domaća vrsta.

ORADA (Sparus aurata) je bijela morska riba s mnogim imenima i samo u Hrvatskoj je poznata pod više od trideset različitih naziva. Komarča, lovrata, ovrata, podlanica, dinigla, zlatulja, zlatva, sekulica, bez obzira na to kako se zove, jedna je od najprodavanijih riba u Hrvatskoj, a uz brancina i najčešće uzgajana domaća vrsta.

Poznata kao orata u antici, a još i danas u Italiji i Tunisu, dorada u Španjolskoj, dourada u Portugalu i dorade royale u Francuskoj, orada je riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae) koja obitava diljem Sredozemnog mora i u istočnim obalnim područjima sjevernog Atlantskog oceana.

Obično doseže oko 35 centimetara u duljinu, ali može doseći i 70 cm te težiti do 10 kilograma. Hrani se rakovima, svim vrstama školjaka i puževa, a sezona ribolova joj je u jesen, kada se u velikim količinama lovi mrežama. Ostatak godine nam je uglavnom dostupna orada iz uzgoja, ali ako je uzgoj kvalitetan, a orada svježe ulovljena i pripremljena, i dalje se radi o vrhunskoj ribi.

Priprema ove fine ribe

Orada je riba blagog okusa i divne teksture. Između kože i mesa ima sloj masnoće koji je čini posebno prikladnom za pripremu na roštilju, ali i za pečenje u pećnici. Cijelu ribu očistite i na nekoliko mjesta plitko sa svake strane zarežite oštrim nožem kako koža prilikom pečenja ne bi pukla, već se samo otvorila na zarezanom mjestu.

Dobro je sa svake strane natrljajte solju i namažite maslinovim uljem pa stavite peći na vrlo jak žar. Za najbolje rezultate, pecite ribu oko minutu sa svake strane na iznimno jakom žaru, a zatim podignite rešetku ili smanjite vatru i nastavite peći, uz jedno okretanje, dok se meso ne počne lagano odvajati od glavne kosti kada isprobate vilicom. 

Za pečenje u pećnici, zamotajte oradu u aluminijsku foliju zajedno sa začinima i maslinovim uljem pa pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, ovisno o veličini ribe i jačini vaše pećnice. 

Koliko god nježna bila, orada je ipak dovoljno čvrsta da se može kuhati ili pirjati neko vrijeme bez da se raspadne. Dobro upija umake i začine i odlično će pasati kao jedan od elemenata u brudetu, ali i kao glavni sastojak gregade s krumpirom.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite