DAN POVRATKA U BUDUĆNOST: Nećete vjerovati koje sve stvari je predvidio kultni film

Sjećate li se
DAN POVRATKA U BUDUĆNOST: Nećete vjerovati koje sve stvari je predvidio kultni film
Film "Povratak u budućnost II", koji se u kinima pojavio 1989. godine ili prije 26 godina, tačno je predvidio mnoge stvari.

Film "Povratak u budućnost II", koji se u kinima pojavio 1989. godine ili prije 26 godina, tačno je predvidio mnoge stvari. U tom filmu Michael J. Fox putuje u budućnost, na dan, 21. oktobra 2015, a svijet koji je u tom filmu predstavljen dosta je sličan današnjem.

Snimak koji se pojavio na Facebooku prikazuje šta je sve film od prije 26 godina uspio da predvidi.
 
Lebdeće daske postoje, 3D filmovi postoje, a uskoro bi trebale doći i patike koje se same zavezuju ("Nike" tvrdi da ih pravi).
 
Osim toga, postoji "video chat", ali nam za njega nije potreban televizor, nego mobilni telefon.
 
Ipak, još nemamo leteće automobile, iako je trebalo da se pojave 2012.
 
Plaćanje taksija otiskom palca još nije moguće i vjerovatno nikad neće ni biti, a ni odjeća nas ne suši sama od sebe kad se pokvasimo.
 
Najveća omaška koju je film napravio je to što nije predvidio pametne telefone, koji su jedno od glavnih tehnoloških obilježja današnjice.

Promašaj: Neće nam trebati putevi

btf2

Kompanija iz Bostona "Terrafugia" obećala je da će prodavati leteće automobile još 2012, ali to se nije ostvarilo.

btf3

Ipak, ostvario se plan da se otpad koristi kao gorivo; Kompanija Bristol & Bath nedavno je započela proizvodnju autobusa koji idu na bačenu hranu i otpadne vode.

btf4

Legendarna scena sa hoverboardom, odnosno lebdećom daskom, takođe nije daleko od istine. "Lexus" je u avgustu predstavio sopstveni hoverboard, mada onaj koji se oslanja na tehnologiju magneta i skrivenu metalnu traku u zemlji.  

Pogodak: Nosićemo "pametnu" odjeću

btf5

Moderne trendove u pogledu odjeće koja u sebi sadrži i tehnološke sprave, najavila je Martijeva jakna koja govori. Pandan policijskim kapama na kojima se prikazuju poruke, danas su haljine marke "CuteCircuit" na kojima se ispisuju twitovi.

btf6

Još jedno proročanstvo odnosi se i na "pametne" naočare. Dok Marty nosi one sa oznakom JVC, ovaj proizvođač danas gubi bitku sa gigantima poput "Googlea".

btf7

Kada je riječ o lijepom izgledu, i dalje ne možemo da "oljuštimo" površinski sloj kože koja je ostarila, ali tretmani i hemijski pilinzi koje upražnjavamo definitivno predstavljaju korak ka tome.

Promašaj: Nećemo imati "pametne" telefone

btf8

Ubjedljivo najveći promašaj reditelja je izostanak smartphonea, mada je u pojedinim scenama prikazana "skype" preteča u vidu razgovora sa osobom čije se lice prikazuje na ekranu, uz njene lične podatke. Nešto nalik na tablet se, ipak, pojavljuje.
 
Ruku na srce, nije bilo lako predvidjeti koliko će internet ući u sve pore naših života, budući da je svjetska mreža izmišljena u godini kada je izašao ovaj film.
Mailovi još nisu postojali, pa je razumljivo zašto je reditelj mislio da ćemo željeti da šaljemo fax sa ulice.

Pogodak: Pse će nam šetati bespilotne letjelice

btf9

Na "YouTubeu" može da se nađe nekoliko snimaka pasa čiji su povoci vezani za dronove. Iako je zasad riječ samo o šali, reditelj filma "Povratak u budućnost II" naslutio je šta će se dogoditi.

btf10

Još jedan robot prikazan u filmu je mehanički asistent za točenje goriva. Holandija je sličnu spravu testirala još prije nekoliko godina, u okviru projekta "Tenk stop", a na takvom rješenju radi i proizvođač automobila "Tesla".

Pogodak: Televizore ćemo kontrolisati glasom

btf11

Veliki ekran koji može da se urola, kakav McFly ima u svom domu, sličan je današnjim savitljivim ekranima koje je predstavio LG. Televizori koje kontrolišemo glasom odavno su u komercijalnoj upotrebi.

btf12

Iako još nismo u prilici da viđamo ajkule i druga filmska čudovišta u obliku holograma, 3D tehnologija je veoma prisutna na filmskom platnu, a reditelj trilogije "Povratak u budućnost" je prošlog mjeseca predstavio film "Hod", snimljen uz pomoć sistema laserskog projektovanja.

Ostali pogoci i promašaji

btf13

Kompjuterski kontrolisane brave su jedna od stvari koje je "Povratak u budućnost II" predvidio. Na Yale-u su početkom ovog mjeseca uvedene upravo takve brave na vratima.
 
Mikrotalasne rerne koje kontrolišu kompjuteri su i dalje relativno rijetke, mada se ne može reći da ne postoje. S druge strane, hidratori hrane i dalje postoje samo na filmskom platnu.

btf14

Potpuni promašaj je mašina "Orto-lev" koja drži Georgea McFlya izvrnutog naglavačke. Ipak, ne treba biti previše strog prema režiseru, koji je na ovaj način pokušao da prikrije činjenicu da nije u pitanju isti glumac koji je tumačio taj lik u prethodnom filmu.

Ne propustite