JESTE LI PROBALI OVAJ HIT: 'Rižoto' od cvjetače ne kuha se, a osvaja sve
U kategoriji Zdrava i vege hrana finalistica našeg izbora za Gastro zvijezdu je i Tina Uglješić sa svojim blogom Zelenarium, na kojem priprema isključivo sirovu hranu.
Tina sa svojim receptima pravi je dokaz kako sirova prehrana nije niti dosadna, niti neukusna, niti komplicirana, a za nju možete glasati ovdje.
U finalu izbora za Gastro zvijezdu Tina nam je pripremila 'rižoto' od cvjetače koji se ne kuha a savršeno ide uz kremasti umak i salatu pa smo sigurni da ga jedva čekate isprobati.
Prije nego počneš s pripremom potrebno je 2 sata ranije staviti namakati indijske oraščiće. Iznimno, ako nemaš vremena, možeš ih namakati 30-ak minuta, ali ih je puno lakše miksati kad su namočeni duže.
Za pripremu ovog jela potrebni su ti multipraktik i blender. A prije konzumacije, izvadi rižoto barem na 30 minuta na sobnu temperaturu.
Sastojci (za 2 osobe):
Za rižoto:
400 g vrhova cvjetače
40 g bučinih sjemenki
40 g oljuštenih sjemenki konoplje
1 režanj češnjaka (ili 1/4 žličice sušenog)
1/3 kašikice sušenog ružmarina
1/4 kašikice svježe mljevenog papra
1/4 kašikice kajenske paprike
4 kašikice prehrambenog kvasca (PAZI! ne pekarskog kvasca)
1 mladi luk (nasjeckan)
1 šalica odmrznutog graška
Za umak:
150 g indijskih oraščića (namočiti u vodi 2 sata pa isprati i procijediti)
100 ml vode
3 datulje
3 kašike limunovog soka
1 režanj češnjaka
1/4 kašike svježe mljevenog papra
1/3 kašike soli
1/2 kašike kurkume
Za prilog:
omiljena zelena salata po tvom izboru (rikola, kristalka, radič...)
Priprema:
Cvjetaču pripremi tako da odvojiš vrhove. Vrhove cvjetače ubaci u multipraktik i miksaj u kratkim ciklusima od 1 - 2 sekunde na pulse 15 - 20 puta, dok ne dobiješ oblik riže.
Prebaci 'rižu' od cvjetače u zdjelu. Bučine sjemenke, sjemenke konoplje, češnjak, ružmarin, papar, kajensku papriku i prehrambeni kvasac izmiksaj u multipraktiku (ili sjeckalici ili mlincu za kavu), dok ne dobiješ teksturu poput brašna.
Dodaj ovaj miks cvjetači i promiješaj. Dodaj i nasjeckani mladi luk i odmrznuti grašak pa promiješaj.
Sve sastojke za umak izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako je potrebno, dodaj još malo vode, ali ne smije biti previše tekuće. Umiješaj umak u 'rižoto'.
Serviraj 'rižoto' na tanjur. Kao prilog, posluži i salatu, začinjenu na način koji voliš.