KOSA VAM JE MASNA, A TEK STE JE OPRALI: Evo gdje griješite - ovo ni slučajno nemojte raditi

Praktična žena
KOSA VAM JE MASNA, A TEK STE JE OPRALI: Evo gdje griješite - ovo ni slučajno nemojte raditi
Masna kosa može da bude prava noćna mora, ali ako znate razlog zašto vam se kosa brzo masti, korak ste bliže rješenju

Masna kosa može da bude prava noćna mora, ali ako znate razlog zašto vam se kosa brzo masti, korak ste bliže rješenju

Oni kojima se kosa brzo masti i koja moraju da je peru često, znaju kakva je to muka. Koliko god da je često peru, uvijek djeluje masno, a čini se da ništa ne mogu da urade da se toga riješe...

Mnogo je potencijalnih razloga zašto vam se kosa brzo masti, ali ako utvrdite uzrok, korak ste bliže rješenju.

Često dodirivanje kose

Ako imate naviku da često dodirujete kosu, možda ste sami krivi što vam se brzo masti. Što je više dodirujete, to više masnoće prenosite sa ruku na dlaku. Prosto, izbjegavajte da je dodirujete nakon pranja i feniranja...

Balzam za kosu

Kosa koja ne prestaje da se masti možda je takva upravo zbog preterane upotrebe balzama za kosu. Ukoliko niste sigurni da li je to razlog i u vašem slučaju, pokušajte nedelju-dve da ne nanosite balzam za kosu i vidite hoće li se nešto promijeniti.

Pogrešan šampon

Koliko god da vam se to možda činilo nevažnim, zapravo je jako važno da koristite šampone namenjene masnoj kosi, ako vam se već brzo masti. Ovi šamponi sadrže supstance koje bi trebalo da vam pomognu i duže je održe čistom...

Hormonski disbalans u PMS-u

Tinejdžeri su posebno skloni čestom mašćenju kose jer u adolescenciji su žlezde aktivnije, pa proizvode više ulja. Međutim, čak i ako niste tinejdžer, i dalje je moguće da žlezde proizvode više ulja, posebno pred menstrualni ciklus.

Jasno je – više izlučenog ulja znači masniju kožu glave, a samim tim i kosu.

Loša ishrana

Ono što jedete utiče čak i na kožu glave. Naravno, ne znači da se svako kome se kosa brzo masti loše hrani, ali to svakako može da bude jedan od razloga. Razmislite o svojoj ishrani – ako je bogata trans-mastima, uljima, rafinisanim ugljenim hidratima, šećerom i mlečnim proizvodima, moguće je da je to "krivac".

Manjak hidracije

I sami znate koliko je voda bitna za telo i opšte zdravlje, a očito i za kosu. Nedostatak vode u organizmu isušuje kožu, što ona pokušava da nadoknadi lučenjem više sebuma nego inače. A kada se luči više sebuma, kosa proizvodi više ulja i eto, kosa vam je začas masna!

U ovom slučaju rješenje je jednostavno, pijte više vode!

Stres i anksioznost

Svi znamo kakvi su mentalni efekti stresa i anksioznosti, ali malo kome pada na pamet da se oni odražavaju na nas i fizički. Na primjer, zbog stresa i anksioznosti mogu da se jave kožni problemi, poput ekcema, kao i glavobolje, problemi sa varenjem, pa čak i kosa koja se brzo masti.

Krivaca za to je hormon kortizol, zbog kojeg se usled stresa i anksioznosti proizvodi više ulja.

Nedovoljno sna

Postoji jaka veza između manjka sna i stresa, a kao što smo već saznali, stres može da bude krivac za brzo mašćenje kose.

Previše češljanja

Što više češljate kosu, to se više ulja prenosi sa kože glave na dlaku. Zato, ukoliko se češljate po nekoliko puta dnevno, bilo bi dobro da to svedete na jednom dnevno.

Zdravstveni problem

I neki zdravstveni problem, poput sindroma policističnih jajnika, može da bude uzrok masne kose. U tom slučaju, jajnici proizvode više androgena nego inače, a zbog toga se proizvodi i više sebuma u koži glave.

Pokušajte da utvrdite šta je u vašem slučaju krivac za kosu koja se brzo masti, a kada to uradite, bićete korak bliže rešenju jer ćete znati protiv čega se tačno borite.

Ne propustite