6 PRAVILA ZA NAJUKUSNIJE MLJEVENO MESO: Profesionalna kuharica otkrila tajnu, sve vrijeme ste pravili pogrešno

Praktična žena
6 PRAVILA ZA NAJUKUSNIJE MLJEVENO MESO: Profesionalna kuharica otkrila tajnu, sve vrijeme ste pravili pogrešno
-

Naučite kako se pravi ukusno mljeveno meso i savršen bolonjeze sos.

Do sada ste sigurno milion puta spremali mljeveno meso, a jedno od najpoznatijih jela svakako su špagete bolonjeze. Vjerovatno ste spremali na pogrešan način, a profesionalna australijska kuharica je otkrila kako da napravite spremite najukusnije mljeveno meso, a samim tim je otkrila i recept za originalni bolonjeze sos. Kako bi umak bio savršen pržite bez ulja u vrelom tiganju i ne miješajte varjačom. Postoji šest trikova koje je čuvena kuharica podijelila, a koji će vam olakšati kuhanje. Ono što se preporučuje prije bilo kakve termičke obrade jeste kvalitetno mljeveno meso jer ono ne sadrži puno masti. 

Kako pravilno kuvati mljeveno meso:

1. Prvo dobro zagrijte tiganj bez kapi ulja. 

2. Zatim spustite mljeveno meso u njega, treba da cvrči kada spustite. 

3. Ne mešajte mleveno meso od početka. Počnite da miješate tek kada dobije boju. 

4. Za razbijanje grudvica nemojte da koristite drvenu varjaču nego plastičnu. 

5. Ovako spremljeno mljeveno meso biće preukusno i sosovi vam neće biti potrebni.

6. Koristite različite začine koji će mu samo poboljšati ukus.

Ovih 6 pravila će vam pomoći da napravite ukusno mleveno meso koje možete da koristite za musaku, sarme, punjene paprike, a u nastavku teksta pročitajte kako možete da napravite originalni bolonjeze sos.

Sastojci: 
1 kg mljevenog mesa
1 veliki crni luk
3-6 čena bijelog luka
1 kašičica italijanaskog začina 
1 šargarepa
1 prstohvat muškatnog oraščića (obavezno)
3 kašike maslinovog ulja
2 goveđe kocke
1 konzerva seckanog pelata 
500-700 ml paradajz sosa 
1 stabljika celera 

Priprema:
Zagrijte tiganj, a zatim dodajte mljeveno meso. Ne miješajte dok prvi sloj mesa ne porumeni. Pustite da se tiganj ponovo zagrije, a zatim promiješajte mljeveno meso plastičnom varjačom. Kada mljeveno meso postane braon i mirisno, dodajte seckani crni i bijeli luk. Dodajte malo maslinovog ulja (ako je potrebno). Pospite italijanskim začinom, muskatnim oraščićem, kockom koju ste izdrobili, pa dodajte i narendanu šargarepu i celer. Sipajte pelat i paradajz sos. Smanjite vatru i lagano krčakajte minimum 2 sata. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite