KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI RAHAT LOKUM: Slatki zalogaj uz šoljicu kafe!
Rahat lokum je jedan od najstarijih slatkiša na svijetu.
Rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Rahat lokum je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se prave posebne vrste lokuma - kiparski lokum. Za dobijanje posebnih vrsta rahat lokuma dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cvijeta, preljiv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, komadići lješnika..U Bosni se tradicionalno Rahat lokum služi uz šoljicu domaće kafe.
Sastojci
600 g šećera
230 ml vode
1 kašika limunovog soka
90 g kukuruznog skroba
1 kašičica vinskog praška za pecivo
575 ml vode
1 kašičica ekstrakta vanile
boja za hranu
ulje
Priprema:
U šerpicu sipajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuhajte 15 minuta na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi. Sklonite sa ringle. U drugoj šerpici pomješajte skrob, vinski prašak za pecivo i prelijte sa 575 ml vode. Stavite na ringlu i konstantno mješajte dok smjesa ne postane gusta. Zatim postepeno dodajte prethodnu smjesu i konstantno mješajte.
![]()
Krčkajte pola sata na laganoj vatri. Nakon toga dodajte aromu vanile i boju za hranu. Umešajte. Četvrtast kalup obložite papirom za pečenje i četkicom umočenom u ulje premažite. Izlijte smjesu. Nakon 3 h istresite iz kalupa i isjecite na kocke. Uvaljajte u kukuruzni skrob.
Uživajte!
Izvor: Stvar Ukusa