MIJEŠANA SALATA KAO KOD BAKE: Zapišite sebi ovaj odličan recept

Praktična žena
MIJEŠANA SALATA KAO KOD BAKE: Zapišite sebi ovaj odličan recept
Ova salata je odličnog ukusa, u njoj se nalazi više vrsta povrća, pa je to vjerovatno i razlog što nam nikada ne dosadi.

Ova salata je odličnog ukusa, u njoj se nalazi više vrsta povrća, pa je to vjerovatno i razlog što nam nikada ne dosadi.

Salata od miješanog povrća je i dekorativna pa je bez stida možete poslužiti i uz neki svečani ručak.

Za miješanu salatu potrebno je:

Svježe povrće (oko 5 kg ukupno)

kupus
mrkva
krastavci
paprika babura
zeleni paradajz
Za kiseli preliv (okvirno)

0,5 l sirćeta
1,5 l vode
5 kašika soli + so po potrebi
10 kašika šećera
1/2 kesice vinobrana
i još, po želji možete dodati

biber u zrnu
lovorov list


Priprema:

Povrće dobro oprati tekućom vodom i odstraniti oštećenja (ukoliko ih ima). Krastavce je najbolje izribati četkicom za ribanje povrća i odsjeći im krajeve, šargarepu očistiti ljuštilicom, a paprikama ukloniti sjemenke i peteljke.Oprano povrće narezati.Krastavce i šargarepu sjeći na kolutove, kupus naribati na ribež, a papriku sjeći na trakice.Zeleni paradaiz isjecite na tanke kriške ili na kolutove. Rezani kupus i krastavce je potrebno malo osoliti i ostaviti da puste sok, pa ih ovlaš rukom procijediti.Sve povrće izmiješati i preručiti u odgovarajuću vanglu.U ovom koraku možete dodati i biber u zrnu pa zajedno izmiješati sa povrćem.

U međuvremenu, po ukusu skuvati kiseli preliv za salatu.Pomješati vodu i sirće, dodati so i šećer i ostaviti da provri.Mjera za sirup je okvirno napisana, jer se ova salata radi po ukusu. Neko voli kiselije, neko slanije a neko ne voli da stavi šećer. Pripremite tegle. Za količinu od 5 kg povrća biće vam potrebno 9-10 tegli što zavisi od toga koliko sabijate povrće. Procjedite mješano povrće i redajte u tegle. Između slojeva povrća možete staviti koje zrno bibera (ako to niste ranije učinili) i/ili lovorov list.Vodite računa da u teglu treba da dođe i kiseli preliv za salatu, pa nemojte povrće jako sabijati.

Tečnost koja je ostala nakon cijeđenja povrća (kiseli preliv za salatu) preručiti u šerpu i staviti da provri. Obavezno probajte da li je dovoljno kiselo, slano, slatko, jer sada možete korigovati ukus salate.

U taj kiseli preliv staviti vinobran prema uputstvu sa kesice (obično je to jedna kesica na 10 kg povrća ili voća) i ostaviti još koji trenutak na šporetu.

Svaku teglu sa mješanom salatom preliti vrelim prelivom, staviti celofan, pa zatvoriti odgovarajućim poklopcem.

Sve tegle zajedno “pretrpati” (umotati i prekriti stolnjacima, frotirima ili sl…) i ostaviti ih da se postepeno hlade. Kada se salata ohladila, tegle odložiti na police vaše ostave ili špajza i sačekati zimu.

Ne propustite