FACEBOOK UKLONIO LAŽNI SADRŽAJ: “Ovo je najveća i najsloženija operacija ruskog porijekla koju smo prekinuli od početka rata u Ukrajini"

Objavljeno:28.09.2022 - 10:18
A A A Times Arial

Dvije tajne "operacije utjecaja iz Kine i Rusije" koje šire političke narative o invaziji Kremlja na Ukrajinu uklonjene su s Facebooka zbog kršenja politike platforme o "neautentičnom ponašanju", pojasnili su iz kompanije Meta u utorak.

Ruska mreža je bila „najveća takve vrste koju smo poremetili otkako je počeo rat u Ukrajini“, rekli su iz kompanije, ciljajući publiku u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Ukrajini sa „narativima fokusiranim na rat i njegov uticaj kroz široku mrežu preko 60 web stranica koje se imitiraju kao legitimne novinske organizacije.”

Narativi koje je gurala ruska mreža usredsređeni su na rat u Ukrajini, ponavljajući pro-kremljske stavove o uticaju sankcija i šireći priče kritične prema ukrajinskim izbjeglicama.

Široka mreža – koja je počela u maju ove godine – sastojala se od preko 60 web stranica koje su pažljivo imitirali novinske organizacije širom Evrope, uključujući The Guardian, Bild i Der Spiegel. Dezinformacija se kretala oko lažnih novinskih članaka, originalnih memova i YouTube videa koji su dijeljeni na Facebooku, Instagramu, Telegramu, Twitteru, Change.org, Avaaz i LiveJournalu, navodi Meta.

Sadržaj je dijeljen na engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom, španskom, ruskom i ukrajinskom jeziku, a u nekim slučajevima pojačan i na Facebook stranicama ruskih ambasada u Evropi i Aziji.

“Ovo je najveća i najsloženija operacija ruskog porijekla koju smo prekinuli od početka rata u Ukrajini"

Mreža koja je nastala u Kini bila je manjeg obima i ciljala je na ljude u Sjedinjenim Državama, Češkoj Republici i u manjoj mjeri na publiku koja govori kineski i francuski širom svijeta u četiri „uglavnom odvojena i kratkotrajna pokušaja“ između 2021. i sredine septembra 2022. .

U SAD-u se operacija fokusirala na "unutarnju politiku uoči međuizbora", dok su se u Češkoj narativi ticali "vanjske politike zemlje prema Kini i Ukrajini", rekli su iz kompanije Meta.