Musk: Prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat upravlja mišem pomoću misli

Tech
Musk: Prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat upravlja mišem pomoću misli

Čini se da se prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implantat tvrtke za medicinsku tehnologiju Elona Muska Neuralink u potpunosti oporavio i da može upravljati računalnim mišem pomoću misli, rekao je Musk, piše HIna.

"Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo pomoću svojih misli", objavio je Musk na platformi X.

Kazao je da u Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz tvrtke nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatne pojedinosti.

Tvrtka je u siječnju ugradila implantat u mozak svojeg prvog ljudskog pacijenta nakon što je u rujnu dobila odobrenje za to.

Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U svibnju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu.

Čak i u slučaju uspješnih operacija, mogu proći mjeseci dok pacijent nauči upravljati računalom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Musk ima velike planove kada je posrijedi Neuralink. Kazao je kako želi omogućiti da se pomoću brzih kirurških ugradnji implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

Ne propustite