EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi eura zbog nepoštivanja pravila konkurencije

Tech
EU kaznila kompaniju Apple sa 1,8 milijardi eura zbog nepoštivanja pravila konkurencije

Evropska komisija danas je kaznila kompaniju Apple sa 1,84 milijarde eura zbog nepoštivanja pravila konkurencije EU na tržištu muzike na internetu, saopštila je novinarima potpredsjednica Margrethe Vestager.

Odluku Evropske komisije pokrenula je žalba švedske platforme za muziku, Spotify, još u 2019. godini zbog Applovih ograničenja i 30% naknada za App Store. Spotify je bio ograničen u otvaranju novih opcija plaćanja unutar aplikacije App Store.

Spotify, veoma popularna platforma za strimovanje muzike, žalila se Briselu zbog prakse Apple-a navodeći da ta kompanija ne poštuje evropska pravila “lojalne konkurencije” uz tvrdnju da ne garantuje “slobodu izbora” za sve korisnike interneta.

EU tvrdi da su Appleova ograničenja nepravedna i krše pravila tržišnog natjecanja. Apple je najavio da će se žaliti te osporiti odluku na sudu.

Na kraju zvanične istrage otvorene u junu 2020. godine, evropska izvršna vlast presudila je u korist podnosioca žalbe.

“Deset godina je Apple zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu za distribuciju aplikacija za strimovanje muzike preko svoje AppStore prodavnice aplikacija“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Apple grupa je prema mišljenju Evropske komisije postavila ograničenja kako bi spriječila programere aplikacija da korisnicima na iPhone i iPad uređajima omoguće “alternativne i jeftinije usluge dostupne izvan Apple-a”.

“To je nezakonito”

Agencija EU za provedbu tržišnog natjecanja rekla je da je dodala dodatni paušalni iznos od 1,8 milijardi eura osnovnom iznosu kao mjeru odvraćanja od Applea i zato što je značajan dio štete uzrokovane Appleovim ponašanjem bio nenovčane prirode. Nije rečeno koliki je osnovni iznos.

“To je nezakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Apple sa više od 1,8 milijardi eura“, dodaje se u saopštenju. To je prvi put da je EU sankcionisala Apple zbog kršenja pravila konkurencije.

Appleov muzički streaming servis (nekadašnji iTunes), a sadašnji Apple Music, dominantan je među korisnicima iPhonea između ostalog i zbog toga što je integrisan u njegov operativni sistem.

Svi ostali servisi za streamovanje muzike su dostupni preko aplikacija na AppStore, ali nisu ni izbliza jednostavni za korištenje kao Appleov sistem, a podliježu i raznim drugim ograničenjima koje kompanija Apple.

Ne propustite