ŽELITE OČISTITI ZAČEPLJEN ODVOD ZA MANJE OD 10 SEKUNDI: Ovo su 3 najjeftinija PROVJERENA načina

Praktična žena
ŽELITE OČISTITI ZAČEPLJEN ODVOD ZA MANJE OD 10 SEKUNDI: Ovo su 3 najjeftinija PROVJERENA načina
Najbolji trikovi za čišćenje odvoda bez upotrebe hemikalija

Ukoliko ste primijetili da voda sporije otiče iz sudopere, lavaboa ili kade, najvjerovatniji uzrok je neko začepljenje u odvodima uslijed nagomilanih nečistoća. Ne mora čak ni da dođe sporijeg slivanja vode – ovakva začepljenja nerijetko su krivci za misteriozne neprijatne mirise koji se šire domom.

Ovakve situacije nisu problem samo iz tih razloga, već je tu onaj važniji: začepljeni odvodi dovode do širenja opasnih bakterija, kojima nije mjesto u kući, a naročito ne u kuhinji.

Za pročišćavanje odvoda obično se koriste namjenski pravljene tečnosti koje tjeraju nagomilanu prljavštinu i bakterija, a ovakva sredstva obično su vrlo teške hemikalije, jakog mirisa i razornog dejstva. Srećom, postoje prirodni načini koji djeluju na isti način!

Prvi korak: Fizički uklonite nečistoće

U slučaju sudopere, obično su to ostaci hrane, a kod kada je to često slučaj s dlakama koje se zadržavaju u slivniku nakon kupanja. Prvi i osnovni korak, bez kog nema poente raditi bilo šta drugo, jeste da uklonite sve ono što vam je vidljivo okom kako biste olakšali samo čišćenje.

Drugi korak: Domaće sredstvo za otčepljivanje

Postoji više trikova za prirodno čišćenje odvoda, a ovo su najpopularniji.

Soda bikarbona i sirće

Sipajte u odvod pola šolje sode bikarbone, pa preko toga prelijte pola šolje alkoholnog sirćeta. Zatim pokrijte odvod i ostavite da odstoji tako 15 minuta.

Nakon toga, sipajte ključalu vodu kako biste dobro isprali odvod.

Ova mješavina je poznata kao jedno od najefikasnijih domaćih sredstava za uklanjanje bakterija, pa možete pomiješati sodu bikarbonu i sirće i za ribanje sudopere.

Prašak za pecivo, soda bikarbona i so

Sipajte kesicu praška za pecivo u odvod, pa preko toga kesicu sode bikarbone i jednu supenu kašiku soli. Potom prelijte s dva litra ključale vode i ostavite da odstoji 20-ak minuta.

Soda bikarbona, limuntus i sirće

Sipajte dvije kesice limuntusa i jednu do dve kesice sode bikarbone. Preko toga sipajte 200 mililitara alkoholnog sirćeta i ostavite da djeluje oko deset minuta.

 

 
 

Ne propustite