Zamrznuli dvogodišnju kćerku kako bi jednog dana oživjela!

Čudne priče
Zamrznuli dvogodišnju kćerku kako bi jednog dana oživjela!
Smrt djeteta je nešto najgore što roditelji mogu doživjeti

Smrt djeteta je nešto najgore što roditelji mogu doživjeti. Većina roditelja koja je doživjela smrt djeteta u početku ne zna kako se nositi s boli koja je neminovna. 

Međutim,  jedan par s Tajlanda odlučio je pružiti svojoj kćerki drugu šansu. 

Naime, kad je navršila dvije godine, Matheryn Noavaratpong, ili kako su je u porodici od milja zvali - Einz, oboljela je od rijetke vrste raka mozga. Umrla je 8. januara ove godine. 

Njen otac je nakon što je saznao od čega je oboljela mala Einz, odlučio svoju ideju podijeliti sa porodicom.  

Njegova ideja bila je da se Einz očuva tehnologijom poznatijom kao krionika. Tijelo, ili u ovom slučaju samo mozak, stavlja se u zamrznuto stanje u trenutku smrti i tako se održava sve dok jednog dana u budućnosti ne bude moguće ponovno ga oživjeti. I, kod Einz, napraviti novo tijelo.

"Ona je bila posebna od rođenja. Komunicirala je s ljubavlju više od druge djece i uvijek je željela biti u sve uključena", priča Sahatorn, koji sa suprugom Nareerat ima još troje djece.

Život povezan s tehnologijom

Nareerat je nakon rođenja prvog djeteta morala ukloniti maternicu, te su Einz i njeni mlađi brat i sestra začeti in vitro oplodnjom. Roditelji danas kažu da je tehnologija imala ključnu ulogu u Einzinom životu od početka, pa ju ona 'čuva' i za budućnost.

Roditelji su za očuvanje mozga svoje kćeri odabrali američku neprofitnu organizaciju Alcor, koja je trenutno vodeća po pitanju servisa za produženje života. Porodica je bila uključena u sve korake pripreme, te su izradili i poseban lijes u kojem je malena Einz transportirana u SAD.

Kada je proglašena mrtvom, ekipa iz Alcora je odmah počela s 'kriozaštitom', točnije izvukli su tjelesne tekućine i zamijenili ih s oblikom antifriza koji omogućuje tijelu da se zamrne bez većih oštećenja tkiva.

Nakon dolaska u Arizonu, izvađen joj je mozak koji se zatim skladišti na temperaturi od -196 stepeni Celzijusa. Einz je inače 134. pacijentica Alcora, te daleko najmlađa. 

Sačuvana individulanost

Iako Sahatornov opis procedure može djelovati kao znanstvena fantastika, obitelj jako otvoreno govori o svojim osjećajima.

"Mi i dalje volimo svoju kćer. Premda se trudimo biti jaki, kad je umrla nismo se ponašali nimalo drugačije od drugih obitelji koje su prošle to isto; plakali smo svaki dan. I treba nam još vremena da se oporavimo", kaže otac.

Mnogi se doduše pitaju nije li zamrzavanje tek način na koju pokušavaju izbjeći ogromnu bol koja neminovno slijedi nakon gubitka djeteta. Ali Sahatorn i Nareera očito pate zbog gubitka, iako se istodobno nadaju da će budućnost donijeti nešto što se većini ostalih ljudi čini nezamislivim.

U svakom slučaju, ni u jednom trenutku nisu požalili zbog svoje odluke, piše BBC. 

"Ljubav prema njoj nas je nagnala da se odlučimo potražiti pomoć znanosti. Uvjereni smo da naše društvo kreće u novom smjeru i da počinje drugačije razmišljati, te da će moći to prihvatiti", zaključila je Sahatorn.

Ne propustite