Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Objavljeno:24.05.2022 - 20:02
A A A Times Arial

Foto: Facebook

MAĐARSKA vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Ta odluka stupa na snagu sutra.

Premijer Viktor Orban objavio je to na Facebooku, rekavši da njegova vlada mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

Podsjetimo, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je danas ustavni amandman koji dopušta vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućila je uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

Još traje vanredno stanje zbog pandemije 
Izvanredno stanje zbog pandemije istječe krajem svibnja. Vanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz. Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

(Index.hr)