Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora

Svijet
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora

SRPSKI plaćenik Aleksandar Jokić koji se borio na ruskoj strani u Ukrajini snimio je videoporuku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Požalio se kako nema rusko državljanstvo, zbog čega bi mogao biti protjeran u svoju matičnu zemlju, piše Lenta.ru.

Ako bude protjeran u Srbiju, prijeti mu 25 godina zatvora jer je sudjelovao u ratu u stranoj državi. Jokić je naveo kako je zbog svog ratnih zasluga dobio niz odlikovanja, uključujući i medalju za oslobođenje Mariupolja. Tvrdi kako je bio i ranjen.

Kazao je kako je postrojba u kojoj se borio rasformirana, te da su druge jedinice odbile potpisati ugovor s njim. Poručio je kako bi želio ostati u Rusiji i nastaviti braniti ruske interese u zoni "specijalne vojne operacije".


Političar obećao pomoć
Zastupnik iz Državne dume Aleksandar Hinštajn obećao da će se pronaći rješenje. "Kolege iz Ministarstva unutarnjih poslova već rade na rješavanju problema. Srbinu će se izdati privremeni azil. Situacija je malo složenija jer on nije sklopio ugovore s Ministarstvom obrane, već s dobrovoljačkim formacijama Donjecke Narodne Republike (DNR)", kazao je.

Dodao je kako je već stupio sa šefom DNR-a Denisom Pušilinom i da će uskoro predsjedniku poslati peticiju da Jokiću dodijeli rusko državljanstvo. Potvrdio kako je Rusija u četiri navrata odbila dodijeliti državljanstvo Jokiću.

Početkom siječnja predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o dodjeli ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju u ruskim oružanim snagama i članovima njihovih obitelji.

(Index.hr)

Ne propustite