Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje

Zdrav život
Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje
Vjerovatno ih imate u svojoj kuhinji

3. Cimet

U jednoj studiji koju je provela grupa hirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, u drugoj studiji je otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, otkriveno je da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Esherichia Coli.

Erdogan Ceylan, glavni istraživač na Kansas State University, je 1999. godine u svrhu istraživanja zarazio sok od jabuke sa oko milion E. Coli bakterija. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99.5% bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi (25 C). Kada je istoj količini cimeta dodao bilo 0,1% natrijeva benzoata ili kalijevog sorbata, odobrenih konzervansa, E. coli je uništena do nemjerljive razine. Broj bakterija koji je Erdogan dodao u ispitne uzorke bio je 100 puta veći od broja bakterija koje se obično nalaze u kontaminiranoj hrani.

“Ako cimet može nokautirati E. coli, jedan od najopakijih mikroorganizama koji se prenose hranom, on će sigurno ostaviti posljedice i na druge bakterije koje se prenose hranom, kao što su Salmonella i Campylobacter,” istaknuo je Daniel Y.C. Fung, doktor i profesor na Odsjeku za animalnu nauku i industriju na K-Stateu, koji je nadgledao istraživanje.

Ne propustite