Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje

Zdrav život
Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje
Vjerovatno ih imate u svojoj kuhinji

2.Kadulja

“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste kadulja?”, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik.

Kadulja (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

Arapi su, zajedno sa svima od Kineza do Rimljana, vjerovali da je kadulja ključ za dug život. To je ista ona kadulja koja se može pronaći u većini modernih domaćinstava i vrtova širom svijeta. Naučno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna, i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.

Ne propustite