Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje

Zdrav život
Umjesto hemije odaberite prirodne antibiotike iz svoje kuhinje
Vjerovatno ih imate u svojoj kuhinji

4. Češnjak / Bijeli luk

Od kako postoji pisana istorija, češnjak se spominje kao hrana. U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, bijeli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštiti od bolesti. Ebers Papirus, egipatski medicinski dokument koji datira negdje oko 1.500 godina prije nove ere, spominje češnjak 22 puta kao lijek za razne bolesti. Hipokrat, Aristotel i Aristofan su spominjali važnost uporabe češnjaka, zapravo… češnjak se spominje u literaturi sve i jednog velikog drevnog kraljevstva: Babilona, Perzije, Grčke i Rima.

Češnjak dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom češnjaku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. “Alicin jednostavno buši ogromne rupe kroz MRSA,” tvrdi Ronald Cutler, profesor mikrobiologije na Sveučilištu u East Londonu, Engleska. (MRSA= zajednički naziv za vrste bakterija otpornih na širok spektar antibiotika, zbog čega ih je teško liječiti.)

Češnjak efikasno liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati češnjak i staviti na bolni zub), uhobolju, kašalj, grlobolju, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

Ne propustite