Amel ef. Muminović za Novi.ba: Najbolji način da se pripremimo za Bolji svijet je da budemo ovisni o Allahu i čeznemo za susretom s Njim

Ramazan
Amel ef. Muminović za Novi.ba: Najbolji način da se pripremimo za Bolji svijet je da budemo ovisni o Allahu i čeznemo za susretom s Njim
,

Amel efendija Muminović je rođen u Misurićima kod Maglaja 1983. godine, od roditelja Selim ef. i majke Lejle. U rodnom Maglaju završio osnovno obrazovanje i mekteb gdje je kao polaznik mektebske nastave učestvovao na mektebskim takmičenjima na kojima je imao zapažene rezultate od čega se izdvaja prvo mjesto (sveukupni pobjednik) na takmičenju na nivou Rijaseta IZ koje je održano 1998. godine.

Iste godine upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju uspješno završava 2002. godine. U toku školovanja u Medresi bio je član redakcije lista „Zemzem“

2002. godine upisuje studij teološkog smjera na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kojeg uspješno završava 2007. godine s diplomskim radom na katedri kiraeta kod uvaženog profesora rahmetli hfz.dr. Fadila-ef. Fazlića.

Za vrijeme studija u Sarajevu bio je mujezin Ferhadije džamije te učač ramazanskih mukabela u nekoliko džamija. Također,  u džematu Sedrenik obavljao je posao pomoćnog imama-mujezina. Honorarno je kao student bio imam i hatib u džematu Gorica te muallim u džematu Vrbanjuša.

 2006. godine biva postavljen za imama, hatiba i muallima u  džematu Karadže gdje ostaje dvije godine i osam mjeseci. Od 2009. godine u džemat Devetak, MIZ Puračić u Lukavcu. Za sedam godina rada u ovom džematu 251 polaznik mektebske nastave je završio hatmu, a pored izuzetno uspješnog rada u mektebu, unaprijeđen je rad s omladinom i odraslima, institucija zekata i sadekatu-l-vitra, vakufska imovina.

Od februara 2017. godine je do danas imam je u džematu Stari Ilijaš, MIZ Sarajevo. Autor je priručnika za učenje arapskog pisma „Sufara – kur'anska početnica sa vježbama prema arapskom mushafskom pravopisu sa DVD-om“ koje uz dozvolu VP komisije Rijaseta IZ u BiH koristi veliki broj muallima u svom radu u mektebu. Oženjen muallimom Eminom sa kojom ima sina Davuda i kćer Džejlanu. 

S Amelom efendijom razgovarali smo o džematu Stari Ilijaš i ramazanskim aktivnostima, radu s omladinom, aplikaciji Sufara, kao i još mnogo toga... Ovo je drugi dio intervjua s ef. Muminovićem, a prvi dio možete pročitati OVDJE.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani Amel ef., kako se pripremiti što bolje za Bolji svijet, tj. ahiret?
Ef. Muminović: Na ovom svijetu treba živjeti i raditi kao da ćemo na njemu vječno ostati. Za ahiret se treba pripremati kao da ćemo sutra na njemu osvanuti. Najbolja priprema za ahiret je često sjećanje na smrt, razmišljanje o smrti. To je najbolja motivacija da se pripremamo za ahiret. Ljudi ne vole govoriti i misliti o smrti jer razmišljaju o njoj kao nečemu ružnom. Najčešća misao uz smrt je rastanak. I smrt jeste rastanak. Međutim, taj rasanak vodi vječnom sastanku, vodi susretu s našim Gospodarom. Vratiću se prvoj rečenici gdje sam rekao radi za dunjaluk kao da ćeš na njemu vječno ostati – ova rečenica ne znači voli i robuj dunjaluku, ali budi na njemu da ne ovisiš o ljudima, ali da ne ovisiš ni o onome što si stekao. Budi ovisan o Allahu i čezni susretu sa Njim. To je najbolji način kako se pripremiti za Bolji svijet. 

278205596-530062908466536-8785677011889054587-n

Koliko nama danas znače mevludi, te volimo li i slijedimo li Poslanika Muhammeda a. s. onako kako bi i trebalo? 
Ef. Muminović: Mi volimo poslanika, u to ne sumnjam ni najmanje. Da li svoju ljubav prema njemu pokazujemo na najbolji način drugo je pitanje. Kada je riječ o slijeđenju Poslanika, a.s.,  mnogi misle da to podrazumjeva oponašanje Poslanika, a.s. To je samo jedan dio slijeđenja. Slijediti Poslanika, a.s., znači svoj govor, djelo i svoje ponašanje uskladiti s Poslanikovim, ali isto tako bitno je i svoje osobine izgrađivati da budu kao kod Poslanika, a.s. Prvenstveno mislim da današnji muslimani mogu i trebaju puno više raditi da svoje osobine usklade s Poslanikovim, a.s. Da imamo više blagosti, saosjećanja, spremnosti na oprost jednih prema drugima. Također, da vodimo računa da našim govorom ne vrijeđamo, ne omalovažavamo druge. Mevludi su lijepa prilika da se prisjetimo Poslanika, .a.s, ali i da naša srca mekšamo i punimo ljubavlju prema Poslaniku, a.s. Kada god čujemo riječ mevlud neka imamo na umu da ta riječ podrazumijeva nešto što je nastalo iz jedne čiste, iskrene ljubavi prema Poslaniku, a.s. 

Kako Vi provodite Ramazan, tj. možete li nam opisati jedan svoj dan u ovom mubarek mjesecu? 
Ef. Muminović: Obzirom da sam imam, moj ramazanski dan podrazumijeva realizaciju svih ramazanskih aktivnosti uz džematu. Ali, pored toga, čovjek mora naći vremena i za sebe i za svoju porodicu. Nastojimo kao porodica da se družimo: zajedno sehurimo, iftarimo, uz porodičnu mukabelu se družimo s Kur'anom...

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?
Ef. Muminović: Ramazan je naša velika prilika. Prilika da uradimo dobro i prilika da širimo dobro. Nastojmo da svaki ramazanski dan bude bolji od prethodnog.

Ne propustite