Amel ef. Muminović za Novi.ba: Džemat je poput košnice u ramazanu, vrvi od aktivnosti, a opet je sve skladno. Sve odiše mirisom kojeg osjećaju samo oni koji se nadviju nad tu košnicu

Ramazan
Amel ef. Muminović za Novi.ba: Džemat je poput košnice u ramazanu, vrvi od aktivnosti, a opet je sve skladno. Sve odiše mirisom kojeg osjećaju samo oni koji se nadviju nad tu košnicu
,

Amel efendija Muminović je rođen u Misurićima kod Maglaja 1983. godine, od roditelja Selim ef. i majke Lejle. U rodnom Maglaju završio osnovno obrazovanje i mekteb gdje je kao polaznik mektebske nastave učestvovao na mektebskim takmičenjima na kojima je imao zapažene rezultate od čega se izdvaja prvo mjesto (sveukupni pobjednik) na takmičenju na nivou Rijaseta IZ koje je održano 1998. godine.

Iste godine upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju uspješno završava 2002. godine. U toku školovanja u Medresi bio je član redakcije lista „Zemzem“

2002. godine upisuje studij teološkog smjera na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kojeg uspješno završava 2007. godine s diplomskim radom na katedri kiraeta kod uvaženog profesora rahmetli hfz.dr. Fadila-ef. Fazlića.

Za vrijeme studija u Sarajevu bio je mujezin Ferhadije džamije te učač ramazanskih mukabela u nekoliko džamija. Također,  u džematu Sedrenik obavljao je posao pomoćnog imama-mujezina. Honorarno je kao student bio imam i hatib u džematu Gorica te muallim u džematu Vrbanjuša.

 2006. godine biva postavljen za imama, hatiba i muallima u  džematu Karadže gdje ostaje dvije godine i osam mjeseci. Od 2009. godine u džemat Devetak, MIZ Puračić u Lukavcu. Za sedam godina rada u ovom džematu 251 polaznik mektebske nastave je završio hatmu, a pored izuzetno uspješnog rada u mektebu, unaprijeđen je rad s omladinom i odraslima, institucija zekata i sadekatu-l-vitra, vakufska imovina.

Od februara 2017. godine je do danas imam je u džematu Stari Ilijaš, MIZ Sarajevo. Autor je priručnika za učenje arapskog pisma „Sufara – kur'anska početnica sa vježbama prema arapskom mushafskom pravopisu sa DVD-om“ koje uz dozvolu VP komisije Rijaseta IZ u BiH koristi veliki broj muallima u svom radu u mektebu. Oženjen muallimom Eminom sa kojom ima sina Davuda i kćer Džejlanu. 

amelmuminovic1

S Amelom efendijom razgovarali smo o džematu Stari Ilijaš i ramazanskim aktivnostima, radu s omladinom, aplikaciji Sufara, kao i još mnogo toga... Ovo je prvu dio intervjua s ef. Muminovićem.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani Amel ef., za sami početak nam recite protiče ramazan u Vašem džematu Stari Ilijaš i kakve imate ramazanske aktivnosti u svome džematu?
Ef. Muminović: Prije svega dozvolite mi da pozdravim sve vaše čitatelje i pratitelje pozdravom mira: Selamun alejkum. Hvala vam na prilici da govorim za Novi.ba. Ramazan u svaki džemat, pa tako i u naš, donese jedan fin hal, jedno stanje mira i sklada. Uz ramazan, džemat je poput košnice. Iako sve vrvi od aktivnosti, opet je sve skladno, sve odiše jednom ljepotom, mirisom kojeg osjećaju samo oni koji se nadviju nad tu košnicu. U džematu Stari Ilijaš imamo, možemo reći, ramazanske aktivnosti kakve su prepoznate kao naši bosanski ramazani. Poslije ezana za sabah-namaz u trajanju 15 minuta učimo zikr. Na taj način sačekamo naše džematlije, posebno one koji su sa kućama udaljeniji od džamije kako bi pristigli na zajedničko klanjanje sabah-namaza.

U 15:15 sati počinjemo učenje ramazanske mukabele u kojoj učestvuju i mladi i stari, i žene i muškarci. Bude to jedna lijepa halka, posebno u danima vikenda kada djeca nemaju školskih obaveza. Po 30-ak učača mukabele napravi jednu lijepu halku i svi zajedno se družimo s Allahovom, dž.š. Knjigom crpeći energiju i poruke koje nam ona donosi. Teravih-namaz je prilika kada se veći broj džematlija okupi pa tu priliku iskoristimo da pred teravih-namaz obnovimo svoje vjersko znanje, podsjetimo se na propise vjere, ali i svoja srca okrijepimo zikrom, kur'anskim i hadiskim nasihatima.

Ramazan iskoristimo uvijek da obiđemo naše starije i bolesne džematlije. Naravno, jedna od neizostavnih aktivnosti u našem džematu su i zajednički iftari. U petak smo imali prvi zajednički iftar, a u narednim noćima će biti organizirani iftari za djecu, omladinu, ali i sve druge naše džematlije. 17. noć ramazana ćemo obilježiti promocijom 28 novih učača Kur'ana, polaznika mekteba koji su u ovoj mektebskoj godini završili sufaru. Posljednja trećina ramazana je nešto posebno. Tada naše aktivnosti pojačamo, i naša druženja, ali i našu ibadetsku vezu koju krunišemo noćnim namazom, zikrom i prigodnim predavanjima.

amel-muminovic2420221-1024x506

Izuetno aktivno radite s omladinom, pokrenuli ste cijeli niz aktivnosti. Možete li nas upoznati više o tome? 
Ef. Muminović: Rad s omladinom predstavlja posebno zadovoljstvo, ali i nosi veliki teret. Omladina je pred velikim izazovima. Teško je biti mladić i djevojka prihvaćen u svom društvu, a u isto vrijeme živjeti vjerničkim životom. Naša čestita omladina se bori sa svim tim izazovima, a mi im pokušavamo pomoći. U proteklom periodu smo za omladinu pokrenuli određene sadržaje na niovu džemata i napravili plan naših aktivnosti do septembra ove godine. Taj plan podrazumjeva mjesečna druženja kroz određene radionice, ali i druženja kao što je karting, paintball i stoni tenis. U ljetnom periodu imamo plan organizirati jedno kampiranje u prirodi u trajanju od nekoliko dana. Naravno, tu su i aktivnosti koju naša omladina ima kroz projekat Mreže mladih MIZ Sarajevo. 

Aplikacija Sufara kviz, prema sufari čiji ste upravo Vi autor, dostupna je besplatno korisnicima od prije dvije godine. Kako ste došli na ovu ideju i je li bilo teško sprovesti je?
Ef. Muminović: Projekat Sufare nastao je 2007. godine. Od tada do danas konstantno se radi na razvijanju ovog projekta. Da bi jedno učilo, pa i sufara kao učilo za arapsko pismo ispunjavalo svoju obavezu ono se mora razvijati. Obaveza učila je da ponude određeno gradivo na adekvatan, pristupačan način. Tako da je u procesu razvijanja tog projekta na red došao i Kviz sufare koji ima za cilj da, posebno našoj djeci, ponudi interesantniji način učenja. Ovaj kviz je nastao prvo kao program za kompjutere, a onda, zahvaljujući dizajnu „Begefendije“ i njegovom programiranju, ista je prilagođena Android uređajima. Ovaj projekat je zahtijevao puno rada, učenja, ali uz Allahovu pomoć pojave se ljudi koji vam završe jako bitne poslove koje ne biste mogli sami.

Kako na najbolji način iskoristiti mjesec ramazan? 
Ef. Muminović: Ashabi su se ramazanu radovali šest mjeseci unaprijed. Uspjeh svakog posla kojeg radimo uveliko zavisi od naše pripreme. Obzirom da smo mi već u ramazanu, nadam se da smo se dobro pripremili. Preporučio bih našoj braći i sestrama da u svojim džematima što više uzmu učešća u džematskim aktivnostima. Hvala Allahu, naši vrijedni imami u svim našim džematima vrijedno rade. Mnogo je sadržaja kojima se mogu okoristiti u toku ovog mjeseca ramazana ako budu aktivni u svojim džematima. Drugo što bih posebno preporučio jeste da imaju vrijeme za sebe i svoje porodice. Porodica je pred mnogobrojnim izazovima. Sve manje imamo vremena za članove svoje porodice. Ramazan donosi bereket u vremenu, pa neka taj bereket osjete naši ukućani preko nas.

Ne propustite