Kako napraviti NAJUKUSNIJE povrće iz rerne, KAO U RESTORANU!

Praktična žena
Kako napraviti NAJUKUSNIJE povrće iz rerne, KAO U RESTORANU!
.

Grilovano povrće je mnogima omiljeni obrok tokom ljeta jer, osim što je dijetalan, ne zahtijeva posebnu pripremu.
Ipak, nije dovoljno da isječete tikvice, patlidžan, papriku i luk i bacite na rešetku ili u rernu. Profesionalci u restoranima imaju poseban recept da uvijek bude sočno, savršenog ukusa i taman dovoljno pečeno da prija i oku.

U čemu je štos? Pratite ova uputstva i ne griješite.
 

1. Rernu zagrijte, pa tek onda stavite povrće. Temperatura pečenja zavisi od vrste povrća, a obično se zagrijava između 150 i 210 stepeni Celzijusa i peče oko 20 minuta.

2. Isijecite plodove na jednake dijelove da bi se ravnomerno ispekli.

3. Dodajte ulje. Povrće stavite u posudu, dodajte kašiku ili dvije ulja i dobro promješajte. Vrsta ulja nije toliko važna, ali je važno to što ulje povrću daje lijepu boju tokom pečenja. Neće biti suho, a možete dodati i bijeli luk ili mljevenu slatku papriku.

4. Ne stavljajte previše povrća. Da bi se lijepo ispeklo, potrebno je da vreo vazduh slobodno kruži, zato stavite jedan sloj povrća.


5. Da li znate koja je glavna tajna ukusnog pečenog povrća u restoranima? Začini se dodaju u etapama. Povrće se soli prije i još malo poslije pečenja. Zato nemojte zaboraviti da posolite jelo pre stavljanja u rernu.

6. Pleh sa povrćem stavite na gornju trećinu rerne da bi lijepo porumenelo.

7. Kada počne da rumeni, dobro protresite posudu u kojoj se peče i blago ga promješajte.

8. Za dobro pečeno povrće važno je da porumeni i bude mekano. Zato ga pecite dok ne omekša i ne poprimi odgovarajuću boju. Ukoliko vam se čini da je previše potamnilo, a još nije meko, prekrijte ga folijom i nastavite da pečete dok ne postane mekano, a zatim skinite foliju i pecite još pet minuta. Ako još nije dobilo boju a dovoljno je meko, pojačajte temperaturu.

9. Dodajte još začina na kraju. Pečeno povrće je najukusnije kada se i na kraju začini. Dodajte još maslinovog ulja, soli ili bibera, limunovog soka, biljnih začina po želji, a lijepo ide i balzamiko sirće.


10. Služite povrće dok je još toplo, ali i ako se ohladi, može biti ukusno. Ukoliko planirate da poslužite ohlađeno, nemojte ga pokrivati da ne bi postalo previše mekano ili sparušeno jer će sokovi ispariti.
 

Ne propustite