TV serija "Priče iz radionice" (1981) (FOTO)

Sjećate li se
TV serija "Priče iz radionice" (1981) (FOTO)
Ovo je priča o seriji i njenom idejnom tvorcu - majstoru, autoru i pjesniku Dragiši Kruniću.

Ovo je priča o seriji i njenom idejnom tvorcu - majstoru, autoru i pjesniku Dragiši Kruniću.

Automehaničar Dragiša Krinić nije bio samo majstor, a kamoli običan majstor! Osim svog primarnog zanimanja, bavio se pisanjem pjesama i priča. U svojoj radionici se brinuo o automobilima, ali je posmatrao i njihove vlasnike!

majstor1

Jedan od njih je bio i Zdravko Šotra takođe majstor svoga, rediteljskog zanata. Kao rezultat njihove saradnje nastala je 1981. godine, sada već legendarna mini serija "Priče iz radionice". 

majstor2

Kako je sam Šotra jednom prilikom rekao, njih dvojica su seriju napisali prema motivima Dragišinih priča - za neka tri mjeseca, a onda su još oko dvije godine sve do dorađivali da bi se serija snimala u jesen 1981. godine, a premijeru doživjela u januaru slijedeće.

majstor4

"Moj posao mora da se radi glavom. Mora da razmišljaš kako ćeš zavrnuti šraf", pričao je Dragiša. 

Kao student druge godine režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Radović, sin Duška Radovića, snimio je i film o majstoru Dragiši. 

majstor3

Glavni lik je beogradski automehaničar Života koji voli svoj posao i u njemu ne vidi stvari i brojke, već isključivo ljude. Želi da čuje svačiju priču, želi da svakom pruži šansu. Sve zanimljivosti koje doživljava bilježi u svom dnevniku, ogromnoj knjizi zvanoj "Kupusara“. Međutim, svijet oko njega je surov, ljudi imaju svoje interese koje žele da ostvare, pa tako i Života biva uvučen u vrtlog prevara i iskorištavanja. Na kraju se u sve razočara i shvata da će ipak bolje proći ukoliko se, kao njegov komšija i konkurent Anđelko, prema mušterijama odnosi strogo poslovno.

majstor5

U seriji su, pored Zorana Radmilovića, igrali Mira Banjac, Mića Tomić, Stevo Žigon, Tanja Bošković, Bata Živojinović, Milena Dravić, Milena Dravić, Dragan Maksimović, Aljoša Vučković i Dragan Zarić.

majstor6

Nagradu za najbolji Glumački par godine po izboru čitalaca magazina TV Novosti dobili su Mira Banjac za ulogu Savete i Zoran Radmilović za ulogu Živote na Filmskim susretima u Nišu 1982. godine.

Ne propustite