TEME

Hoće li Washington zbog oštrog zakona predavati saveznike Rusiji? Senatori mole Bidena da odustane od sankcija prema Indiji

Objavljeno:28.10.2021 - 16:14
A A A Times Arial

SAD već neko vrijeme ima diplomatskih problema sa saveznicima, a najveći njihov strah je da bi saveznici mogli početi "prelaziti na drugu stranu". Konkretno se boje Rusije i Kine te se puno toga rade kako bi se zemlje zadržalo u američkoj "orbiti utjecaja". No, dok se SAD nekoć primarno fokusirao na "mrkvu" sad sve češće koristi "batinu" u pristupu prema svojim saveznicima, a pitanje je do kad će takvu strategiju moći održavati, piše Advance.hr.

Dvoje američkih senatora, Republikanac John Cornyn i Demokrat Mark Warner (na slici na vrhu teksta), poslali su pismo predsjedniku Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da odustane od sankcija prema Indiji zbog indijske kupnje ruskog protuzračnog sustava S-400. Navode kako bi takva mjera ugrozila razvoj daljnje američko-indijske suradnje.

Podsjetimo, Indija je još 2018. godine s Rusijom potpisala ugovor na 5.5 milijardi USD za kupnju naprednog ruskog protuzračnog sustava ističući kako im je isti potreban za obranu protiv regionalnih rivala, konkretno Pakistana i Kine, s kojima imaju granične sporove.

Očekivano, najava kupnje ruskog sustava izazvala je oštru američku reakciju, a Washington je još 2017. uveo zakon na temelju kojeg uvode sankcije zemljama, točnije njihovim obrambenim i obavještajnim sektorima, ako nabavljaju ovakvu opremu od Rusije. Dakako, teško će SAD primjenjivati zakon prema svima jednako jer vršiti pritisak na jednu Indiju moglo bi im se obiti o glavu (u vidu pojačane indijsko-ruske suradnje). To im se već donekle i događa u slučaju Turske koju su kaznili zbog kupnje ruskog S-400.