Bjelorusija tvrdi da je zaustavila napad dronova koji je na nju pokrenula NATO članica?

Svijet
Bjelorusija tvrdi da je zaustavila napad dronova koji je na nju pokrenula NATO članica?

Bjeloruska sigurnosna služba je u četvrtak priopćila da je spriječila napad na glavni grad Minsk putem bespilotnih letjelica koje su lansirane iz Litve, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

"Državni komitet za sigurnost nedavno je u suradnji s drugim tijelima za provođenje zakona proveo nekoliko hitnih sigurnosnih mjera koje su omogućile sprečavanje napada borbenih bespilotnih letjelica s područja Litvanije na objekte u Minsku i njegovim predgrađima", izjavio je bjeloruski političar Ivan Tertel u četvrtak 25. aprila.

Vojska Litvanije, članica NATO saveza, je opovrgnula ove optućbe izjavivši je da nije poduzela neprijateljske akcije protiv druge države. Bjelorusija je saveznik Rusije i stavila je svoj teritorij na raspolaganje za početak invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Autokratski bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa ruskom agencijom RIA izjavio je da oporba u njegovoj zemlji planira preuzeti jedan okrug na zapadu Bjelorusije i zatražiti podršku NATO trupa. "Ne znam zašto su odabrali okrug Kobrin, ali puno se govori o tome. Planiraju ga zauzeti (...) i zatražiti od NATO-a da rasporedi trupe", rekao je Lukašenko.

Nije u potpunosti jasno na čemu se temelje njegove tvrdnje. Svi važniji opozicioni lideri zemlje su u zatvoru ili su prisiljeni u izbjeglištvo.

Lukašenko je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i u prošlosti je često navodio opasnost od napada od strane NATO-a ili Ukrajine kao opravdanje za to što je njegovo vojno i sigurnosno tijelo stalno u najvišoj pripravnosti.

Ne propustite