Grozite se pomisli na čupanje ozlijeđenog nokta? Donosimo bakin savjet zlata vrijedan KOJI ĆE VAS SIGURNO SPASIT

Zdrav život
Grozite se pomisli na čupanje ozlijeđenog nokta? Donosimo bakin savjet zlata vrijedan KOJI ĆE VAS SIGURNO SPASIT
Ozlijedili ste nokat na ruci ili nozi, a osim što vas boli, počeo je mijenjati boju?

Ozlijedili ste nokat na ruci ili nozi, a osim što vas boli, počeo je mijenjati boju? Ako ste grozite odlaska doktoru i ne osjećate jako pusliranje u prstu koje više ne možete podnijeti, donosimo provjeren bakin savjet koja vam može pomoći spasiti stvar, ali i izbjeći odlazak doktoru.

Naime, u slučaju teže ozljede nokta, potreban je tretman kod liječnika koji uključuje oslobađanje odnosno puštanje krvi koja je ostala ispod nokta. To se radi kako se nokat ne bi odvojio od prsta i otpao. Liječnik će u tom slučaju pažljivo probit nokat stvarajući malu rupu kroz koju krv može izaći.

328-5

Nokat će vjerojatno ostati taman i nakon tretmana, ali će promjena boje prirodno izrasti s noktom. Kako bi se spriječila moguća infekcija, potrebno je sterilizirati prst prije i nakon tretmana, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem, a kako bi se spriječilo oticanje i bol, možemo na zavoj stavljati hladne obloge i držati prst u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Ako ovaj tretman ne pomogne, liječnik može ocijeniti da je potrebno odstraniti cijeli nokat kako bi na njegovom mjestu mogao izrasti novi, zdravi nokat.

Noktima na rukama potrebno je otprilike dva mjeseca kako bi kompletno izrasli, a noktima na prstima stopala oko četiri mjeseca. Ukoliko je ozljeda zahvatila i dio korijena nokta, moguće je da estetska promjena na njemu ostane trajno.

No, ukoliko ste od onih koji nikako ne možete skupiti hrabrosti i otići liječniku, a čini vam se da situacija možda i nije toliko dramatična, ili jednostavno želite iskušati sve moguće prirodne metode prije igle ili čupanja, donosimo provjeren bakin savjet, koji je mnoge spasio od odlaska liječniku.

Med
Nakon što nokat sterilizirate, namočite zavoj u kvalitetan med i obložite prst. Potom ga zamotajte novim zavojem kako bi spriječili curenje meda. Nogu držite što više možete u vodoravnom položaju sa stopalom blago podignutim, ukoliko je riječ o ozljedi na nozi, a ukoliko ste ozlijedili prst na ruci, svakako pazite da što više odmarate ruke kako bi spriječili mogućnost nove ozljede,prenosi Dnevno. Zavoj mijenjajte po potrebi ( osjetit ćete da popušta blagotvorno djelovanje), no najbolje ga je nositi preko noći. Već nakon prva 24 sata trebali bi osjećati olakšanje.

Kod lakših ozljeda, koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju vrijedi pravilo da je nokat potrebno odmah sterilizirati, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem, a pomoći će i hladni oblozi.

Ukoliko vam se bol čini nepodnošljivom, svakako ne čekajte i ne pokušavajte sami srediti problem, već se uputite liječniku.

Ne propustite