KUPINE SU MAGIČNO VOĆE: Kad biste znali koliko su zdrave, jeli biste ih svakog dana

Zdrav život
KUPINE SU MAGIČNO VOĆE: Kad biste znali koliko su  zdrave, jeli biste ih svakog dana
Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi

Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za cjelokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spriječe pojavu maligniteta.

Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

kupine

Plod kupine efikasan je u sprječavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju, piše Telegraf

Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje crijeva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.
 

Ne propustite