KAKAV JE VAŠ? Rukopis je RANI SIMPTOM Parkinsonove bolesti! Obratite PAŽNJU!

Zdrav život
KAKAV JE VAŠ? Rukopis je RANI SIMPTOM Parkinsonove bolesti! Obratite PAŽNJU!
Drhtanje je jedan od prvih simptoma, karakteristično po tome da je prisutno u mirovanju

Drhtanje je jedan od prvih simptoma, karakteristično po tome da je prisutno u mirovanju, smanjuje se u pokretu, nestaje u snu, a pojačava se pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima.

Jedan od ranijih simptoma Parkinsonove bolesti je upravo promjena u izgledu rukopisa koji postaje sitan i stisnut.

- Sićušni rukopis, poznat i kao mikrografija, često je jedan od ranih simptoma bolesti. Iznenadna promjena u sitan rukopis zna da bude signal da osoba počinje teško da kontroliše kretanje ruke. Naime, ova bolest utiče na mozak na način koji može da dovede do toga da su pokreti sporiji i manji od normalnih - kaže dr Džejms Bek, glavni naučni direktor Parkinsonove zadužbine 'Best Life'.

parkinson2
- Postoji mnoštvo vježbi koje pomažu učiniti pisanje jasnijim za čitanje. Parkinsonova zdužbina predlaže vježbanje većeg rukopisa na jednom listu papira svaki dan, korištenje papira s ocrtanim linijama, pravljenje češćih pauza i uspravno sjedenje za stolom. Sve su to male stvari koje bi mogle da pomognu kod mikrografije - dodao je, a prenosi msn.com. 

Postoje i mnogi drugi znakovi ove bolesti
- Drhtanje je jedan od prvih simptoma, karakteristično po tome da je prisutno u mirovanju, smanjuje se u pokretu, nestaje u snu, a pojačava se pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima. Ostali simptomi uključuju: ukočenost tijela, ukočenost mišića lica, usporenost pokreta, poremećaj ravnoteže i vrtoglavicu. Držanje postaje pogrbljeno. Bolesnicima je teško da započnu da hodaju, a teškoće su izražene kod okretanja i zaustavljanja; hod postaje nesiguran, a koraci sitni. Mnogi imaju teškoće kod gutanja, pa dolazi do aspiracije hrane, teškoća kod govora i disanja. Kod bolesnika s Parkinsonovom bolešću često dolazi do razvoja depresije i demencije.

Ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva da se bolest drži pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogući zadovoljavajuće funkcioniranje. U liječenju se koriste lijekovi, a u uznapredovalom stadijumu bolesti sprovodi se i hirurška terapija. S obzirom na složenost bolesti, bolesnicima je neophodan multidisciplinaran pristup u liječenju koji uključuje neurologe, lijekare porodične ili opšte medicine, psihologe, psihijatre, fizijatre, fizioterapeute, socijalne radnike i ostale struke, dodao je dr Džejms Bek.

Ne propustite