Na današnji dan 1941. godine: Počela njemačka opsada Lenjingrada

Na današnji dan 1941. godine: Počela njemačka opsada Lenjingrada
Opsada je trajala od 8. septembra 1941. do 27. januara 1944.

Njemačka opsada grada Lenjingrada (sada Sankt Peterburga) tokom Drugog Svjetskog rata je imala kodni naziv Operacija Sjeverno Svjetlo. Opsada je trajala od 8. septembra 1941. do 27. januara 1944.

lenin3

Nijemci su grad odsjekli od bilo kakve kopnene veze sa Sovjetskim Savezom 8. septembra, a bombardiranje grada artiljerijom počelo je 4. septembra. Hitler je naredio da se grad drži pod opsadom i da mu se onemogući svaka opskrba zalihama s ciljem da se slomi volja branitelja smatrajući to boljim rješenjem za njemačku vojsku koja bi inače pretrpjela teške gubitke da je direktno napala dobro utvrđeni grad.

lenin4

Tokom mjeseca avgusta finska vojska je ponovo vratila karelijsku prevlaku i zaprijetila Lenjingradu sa zapada i još uz to napredovala kroz Kareliju istočno od jezera Ladoge i te zaprijetila Lenjingradu sa sjevera. Tada se dogodilo nešto što će na kraju i spasiti Lenjingrad od pada, finska vojska se zaustavila na granicama koje su postojale između nje i SSSR prije Zimskog rata i unatoč njemačkim pokušajima da ih nagovore da krenu ponovno u ofanzivu, finski vrhovni štab na čelu s feldmaršalom Mannerheimom je to odlučno odbijao jer Finskoj to nije bio ni politički ni vojni cilj. Mannerheim je 31. avgusta dao naredbu da se ofanziva zaustavi jer su finske snage došle do obala Finskog zaljeva i jezera Ladoge i dalje od toga finsko zapovjedništvo i politički vrh nisu htjeli ići. Finska nije bombardirala Lenjingrad artiljerijom ni zračnim napadima, ali je tokom ljeta 1942. uz saradnju s njemačkim i talijanskim snagama počela organizovati pomorske napade na Cestu života na južnom dijelu jezera Ladoga.

lenin5

Njemačka strana je napadala sa: 31 divizijom, uključujući 8 finskih divizija, sveukupno 810 000 vojnika, 5300 komada artiljerije, 440 tenkova, 1200 aviona.

SSSR je imao: 45 divizija, sveukupno 540 000 vojnika, 5000 komada artiljerije, 700 tenkova, 235 aviona.

Opsada se nastavila sve do operacije Iskra, ofanzive vojnika iz Lenjingradskog i Volkovskog fronta, koja je započela ujutro 12. januara 1943. godine. Nakon žestokih borbi, jedinice Crvene armije su savladale moćne njemačke utvrde južno od jezera Ladoga i 18. januara 1943, Lenjingradski i Volkovski front su se spojili, otvorivši kopneni koridor opsjednutom gradu. Januara 1944, sovjetska ofanziva je otjerala Nijemce iz južnih predgrađa grada, okončavši time opsadu.

Ne propustite